1-8.jpg

Ta spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.

Z nadaljevanjem obiska teh strani soglašate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotek je v računalništvu podatek o uporabniku, ki ga spletni brskalnik shrani na računalniku ali drugi elektronski napravi za možnost nadaljnje uporabe. Gre za informacije, ki se ob obisku posamezne spletne strani shranijo na posameznikov računalnik in so ob ponovnem obisku iste strani uporabljene za prepoznavanje, sledenje in zbiranje specifičnih informacij o internetnih uporabnikih, kot so npr. preference do določenih strani/vsebin ali nakupovalne navade na spletu.

Vrste piškotkov:

Poznamo več vrst piškotkov:

Začasni ali sejni piškotki obstanejo od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, pa do trenutka, ko sejo konča. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, za večjo varnost pri spletnem bančništvu itd.

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo shranjeni več dni, mesecev ali celo let po tem, ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta jih uporabljajo npr. za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika strani itd., pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa.

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

Drugi piškotki izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spletni strani ali merijo promet). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih izdelkov. Taki piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.
Privolitev uporabe

Evropska unija je sprejela spremembo direktive 2002/58/ES, ki uporabniku daje moč, da o piškotkih sam odloča. S tem mora upravljalec spletne strani pridobiti dovoljenje uporabnika, če želi uporabljati piškotke. V slovensko zakonodajo je to ureditev prinesla leta 2012 sprejeta sprememba zakona o elektronskih komunikacijah, uporabljati pa se je ureditev začela 15. junija 2013.

Mesec september pri Zvezdicah

Za nami je UVAJALNI mesec SEPTEMBER, v katerem  smo se med seboj že kar DOBRO SPOZNALI, oblikovali DNEVNO RUTINO, ki nas bo spremljala skozi celo šolsko leto (potek dneva- način hranjenja v času glavnih in vmesnih obrokov, priprav na hranjenje in urejanje po obrokih, način priprav za odhajanje ven in povratke s sprehodov, spontano igranje, vodene in usmerjene dejavnosti, počitek, …). 

Ob tem smo spoznavali prostore vrtca, otroke drugih skupin, strokovne delavke in druge zaposlene v vrtcu Divača. Oblikovali smo že zametke prijateljskih odnosov in prva pravila sprejemljivega vedenja, ki nam bodo z upoštevanjem pomagali ure v vrtcu preživeti v občutku varnosti, sprejetosti in topline.

Medse smo sprejeli lutko PIKIJA, ki nas je popeljal v svet GIBANJA, UMETNOSTI ( glasbe, plesa, likovnega izražanja), JEZIKA, DRUŽBE, NARAVE in MATEMATIKE. Tako smo se v tem mesecu že veliko gibali, peli, poslušali glasbo, spoznavali Pikija v slikanicah, plesali, spoznavali okolico vrtca, se igrali na terasah in dvorišču, razvrščali igrače v ustrezne zaboje in na ustrezne police in veselo čečkali po mizi, ki je bila prekrita z velikim listom papirja.

Skupaj smo oblikovali skupino »Zvezdice«, v kateri se dobro počutimo.

Za enoto Divača: Vlasta Perhavec