57.jpg

Ta spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.

Z nadaljevanjem obiska teh strani soglašate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotek je v računalništvu podatek o uporabniku, ki ga spletni brskalnik shrani na računalniku ali drugi elektronski napravi za možnost nadaljnje uporabe. Gre za informacije, ki se ob obisku posamezne spletne strani shranijo na posameznikov računalnik in so ob ponovnem obisku iste strani uporabljene za prepoznavanje, sledenje in zbiranje specifičnih informacij o internetnih uporabnikih, kot so npr. preference do določenih strani/vsebin ali nakupovalne navade na spletu.

Vrste piškotkov:

Poznamo več vrst piškotkov:

Začasni ali sejni piškotki obstanejo od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, pa do trenutka, ko sejo konča. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, za večjo varnost pri spletnem bančništvu itd.

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo shranjeni več dni, mesecev ali celo let po tem, ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta jih uporabljajo npr. za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika strani itd., pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa.

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

Drugi piškotki izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spletni strani ali merijo promet). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih izdelkov. Taki piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.
Privolitev uporabe

Evropska unija je sprejela spremembo direktive 2002/58/ES, ki uporabniku daje moč, da o piškotkih sam odloča. S tem mora upravljalec spletne strani pridobiti dovoljenje uporabnika, če želi uporabljati piškotke. V slovensko zakonodajo je to ureditev prinesla leta 2012 sprejeta sprememba zakona o elektronskih komunikacijah, uporabljati pa se je ureditev začela 15. junija 2013.

Pri Rožicah ustvarjamo

Kaj sploh so senzorične stekleničke?

 

To so stekleničke, bolje rečeno plastenke, polnjene z različnimi tekočinami in/ ali drobnim materialom. Namenjene so raziskovanju malčkov (ali večjih otrok, odvisno od vsebine). Na tak način lahko otroci raziskujejo njim nevarne predmete (take in drugačne drobižke), se umirjajo ob opazovanju vrtincev bleščic in ostalega, urijo koncentracijo ob opazovanju, se učijo (barve, besede…), urijo finomotoriko (pincetni prijem)... Z njimi lahko tudi spodbujamo plazenje pri dojenčkih, saj se zaradi teže plastenke običajno ne odkotalijo predaleč.

Senzorične stekleničke lahko polnimo s tekočimi ali sipkimi materiali. V vodi, ki jo lahko obarvamo z različnimi barvami, se bodo predmeti najhitreje premikali (umirjali, posedali), v olju počasneje, v kakšnem detergentu za pomivanje posode, milu ali čemu podobnemu pa počasi. Lahko tudi kombiniramo več različnih tekočin (na primer olje in vodo). Vodo je najbolje barvati z jedilnimi barvami. Tempera se namreč posede na dno, kot bleščice. Uporabite lahko v naravi nabrane predmete, perlice iz ogrlice, gumbe, narezane slamice ... Odvisno tudi od otrokove starosti in spretnosti.

Senzorične stekleničke smo izdelovali tudi pri Rožicah. Otroci so v stekleničko samostojno dajali barvne cofke, zvezdice, svetleče svedrčke… Nato smo noter natresli bleščice in plastenko napolnili z vodo. S toplotnim lepilom smo zamašek zalepili na stekleničko.

In igrača je tu :)

 

Za enoto Divača: Tina Tavčar