1-2.jpg

Ta spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.

Z nadaljevanjem obiska teh strani soglašate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotek je v računalništvu podatek o uporabniku, ki ga spletni brskalnik shrani na računalniku ali drugi elektronski napravi za možnost nadaljnje uporabe. Gre za informacije, ki se ob obisku posamezne spletne strani shranijo na posameznikov računalnik in so ob ponovnem obisku iste strani uporabljene za prepoznavanje, sledenje in zbiranje specifičnih informacij o internetnih uporabnikih, kot so npr. preference do določenih strani/vsebin ali nakupovalne navade na spletu.

Vrste piškotkov:

Poznamo več vrst piškotkov:

Začasni ali sejni piškotki obstanejo od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, pa do trenutka, ko sejo konča. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, za večjo varnost pri spletnem bančništvu itd.

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo shranjeni več dni, mesecev ali celo let po tem, ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta jih uporabljajo npr. za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika strani itd., pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa.

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

Drugi piškotki izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spletni strani ali merijo promet). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih izdelkov. Taki piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.
Privolitev uporabe

Evropska unija je sprejela spremembo direktive 2002/58/ES, ki uporabniku daje moč, da o piškotkih sam odloča. S tem mora upravljalec spletne strani pridobiti dovoljenje uporabnika, če želi uporabljati piškotke. V slovensko zakonodajo je to ureditev prinesla leta 2012 sprejeta sprememba zakona o elektronskih komunikacijah, uporabljati pa se je ureditev začela 15. junija 2013.

Lepo je deliti

V tem prazničnem decembru, smo se pri pikapolonicah odločili, da postanemo dobrodelni.

Prve dni decembra smo na obisk povabili gospo Dušanko Kosmač. Ga. Dušanka je že vrsto let nosilka in izvajalka projekta Človek sočloveku. Preko pravljice Kdo je napravil Vidku srajčico, nam je predstavila žalostne usode otrok in družin, ki živijo precej bolj skromno. Otrok, ki nimajo igrač, primernih oblačil,… in odločili smo se, da jim priskočimo na pomoč. V naslednjih dneh so otroci v vrtec prinašali svoje igrače za katere so presodili, da jih ne potrebujejo več. Ves čas zbiranja je otroke zanimalo, kam bo ga. Dušanka odnesla igrače, če bo vse igrače dobil en otrok, če bodo otroci veseli,… Razveselili smo se ponovnega obiska ga. Dušanke ter ji s ponosom izročili igrače.
Hvala staršem, ker ste se odzvali na akcijo in hvala otrokom, ker ste vaše igrače podarili nekomu in mu tako polepšali praznike.

Srečen je tisti, ki zna srečo deliti. V novem letu vam želim veliko srečnih trenutkov.

Za vrtec Dutovlje: Nataša Colja