divaca6.jpg

Ta spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.

Z nadaljevanjem obiska teh strani soglašate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotek je v računalništvu podatek o uporabniku, ki ga spletni brskalnik shrani na računalniku ali drugi elektronski napravi za možnost nadaljnje uporabe. Gre za informacije, ki se ob obisku posamezne spletne strani shranijo na posameznikov računalnik in so ob ponovnem obisku iste strani uporabljene za prepoznavanje, sledenje in zbiranje specifičnih informacij o internetnih uporabnikih, kot so npr. preference do določenih strani/vsebin ali nakupovalne navade na spletu.

Vrste piškotkov:

Poznamo več vrst piškotkov:

Začasni ali sejni piškotki obstanejo od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, pa do trenutka, ko sejo konča. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, za večjo varnost pri spletnem bančništvu itd.

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo shranjeni več dni, mesecev ali celo let po tem, ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta jih uporabljajo npr. za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika strani itd., pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa.

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

Drugi piškotki izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spletni strani ali merijo promet). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih izdelkov. Taki piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.
Privolitev uporabe

Evropska unija je sprejela spremembo direktive 2002/58/ES, ki uporabniku daje moč, da o piškotkih sam odloča. S tem mora upravljalec spletne strani pridobiti dovoljenje uporabnika, če želi uporabljati piškotke. V slovensko zakonodajo je to ureditev prinesla leta 2012 sprejeta sprememba zakona o elektronskih komunikacijah, uporabljati pa se je ureditev začela 15. junija 2013.

Mini olimpijada v Hrpeljah

V petek, 22.9. smo se udeležili mini olimpijade, ki sta jo organizirala Olimpijski komite Republike Slovenije in Občina Hrpelje – Kozina.

Sodelovali smo otroci iz vrtca Hrpelje in vrtca Materija, letnik 2012 in učenci prve triade OŠ DBB. Najprej smo v sprevodu prišli na osrednje dogajanje pred vaškim domom v Hrpeljah. Pozdravil nas je predstavnik Olimpijskega Komiteja, sledil je prihod olimpijske zastave in bakle. Poslušali smo olimpijsko himno, nakar je učenka osnovne šole svečano zaprisegla v imenu vseh nastopajočih. Olimpijado je uradno otvorila županja Saša Likavec Svetelšek.

Potem pa je šlo zares! Razdelili smo se v skupine in izmenično sodelovali na sedmih različnih poligonih, ki so jih pripravila športna društva, ki delujejo v naši občini. Na naši olimpijadi ni poražencev in zmagovalcev – pomembno je sodelovati! In otroci so sodelovali z velikim veseljem in se potrudili po najboljših močeh. Nagrajeni so bili s priznanjem, ki so ga ponosno odnesli domov.

 

Za enoto Hrpelje: Zorica Korošec