83.JPG

Ta spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.

Z nadaljevanjem obiska teh strani soglašate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotek je v računalništvu podatek o uporabniku, ki ga spletni brskalnik shrani na računalniku ali drugi elektronski napravi za možnost nadaljnje uporabe. Gre za informacije, ki se ob obisku posamezne spletne strani shranijo na posameznikov računalnik in so ob ponovnem obisku iste strani uporabljene za prepoznavanje, sledenje in zbiranje specifičnih informacij o internetnih uporabnikih, kot so npr. preference do določenih strani/vsebin ali nakupovalne navade na spletu.

Vrste piškotkov:

Poznamo več vrst piškotkov:

Začasni ali sejni piškotki obstanejo od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, pa do trenutka, ko sejo konča. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, za večjo varnost pri spletnem bančništvu itd.

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo shranjeni več dni, mesecev ali celo let po tem, ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta jih uporabljajo npr. za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika strani itd., pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa.

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

Drugi piškotki izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spletni strani ali merijo promet). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih izdelkov. Taki piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.
Privolitev uporabe

Evropska unija je sprejela spremembo direktive 2002/58/ES, ki uporabniku daje moč, da o piškotkih sam odloča. S tem mora upravljalec spletne strani pridobiti dovoljenje uporabnika, če želi uporabljati piškotke. V slovensko zakonodajo je to ureditev prinesla leta 2012 sprejeta sprememba zakona o elektronskih komunikacijah, uporabljati pa se je ureditev začela 15. junija 2013.

OPIS ENOTE
STIK Z NAMI

Dogodki enota Materija

Teden otroka v Materiji

Prvi teden v oktobru smo tudi letos obeležili teden otroka. Tokrat je potekal pod geslom »Povabimo sonce v vrtec«. Osredotočili smo se na »radoveden« vrtec, veselje do novega, odprtega in uporabnega znanja, svetle prihodnosti.

V Materiji smo se odločili, da ta teden posvetimo odpadnim plastenkam in njihovi ponovni uporabi. Tako so otroci prinesli v vrtec najrazličnejše plastenke. Pri Rožicah so nato ustvarjali marsikaj, od štampiljk, različnih vozil, hišic, torbic, do kegljev, slušalk in še bi lahko naštevali. Pokazalo se je, da otroška domišljija res ne pozna meja. Pri Ovčkah pa smo izdelali ropotulje ter z njimi prepevali, telovadili z »utežmi« iz plastenk, se igrali z zamaški ter v majhnih plastenkah, v vodi opazovali majhne predmete in bleščice. Iz zamaškov smo izdelali ovčko, ter tudi mi navdušeno kegljali.

Na koncu tedna smo v naši garderobi vse izdelke postavili na razstavo, neuporabljene plastenke pa odnesli na ekološki otok.

Vsi smo se naučili veliko novega ter se zraven tudi zelo zabavali.

Lepe pozdrave iz Materije,

Strokovne delavke vrtca Materija

 

Spet v vrtcu Materija

V novem šolskem letu se vam bomo iz Materije predstavljali otroci iz skupin ROŽICE in OVČKE.

Skupino rožice obiskujejo otroci v starosti od 3 - 6 let. V skupino ovčk pa so vključeni otroci od 1. – 4. leta starosti.

Sedem »novinčkov«, ki so septembra prvič prestopili naša vrata, se je v tem času že dodobra navadilo na vrtčevski vsakdan. Raziskujejo novo okolje, spoznavajo otroke in igrače in se prilagajajo na rutino in različne dejavnosti v vrtcu. Verjemite, zelo dobro jim gre. Tudi otroci, ki so prešli iz mlajše skupine v starejšo so zelo ponosni, da so »pr t velikih«.

Za uvod v novo šolsko leto nam je naša študentka Saša zaigrala igrico »ZVERJASEC«. Nasmejani obrazi otrok in navdušeno ploskanje so dokazovali, da so otroci v predstavi res uživali in »zverjasca« jih ni bilo čisto nič strah.

Prvi dan jeseni so starejši otroci obeležili z udeležitvijo na Cici olimpijadi v Hrpeljah, mlajše pa je tetka Jesen posladkala s palačinkami. Vsi smo se imeli zelo lepo in se že veselimo preostalih jesenskih dni, saj nam ponujajo obilico novih izzivov…

 

Lep pozdrav iz vrtca Materija

Strokovne delavke vrtca Materija

 

Jesen v vrtcu Materija

Jesen nas vsako leto razveseli z razkošjem barv, odpadlim listjem in plodovi. V svoje dejavnosti vključujemo vse to bogastvo, ki nam ga ponuja narava.

Preberi več