divaca14.jpg

Ta spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.

Z nadaljevanjem obiska teh strani soglašate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotek je v računalništvu podatek o uporabniku, ki ga spletni brskalnik shrani na računalniku ali drugi elektronski napravi za možnost nadaljnje uporabe. Gre za informacije, ki se ob obisku posamezne spletne strani shranijo na posameznikov računalnik in so ob ponovnem obisku iste strani uporabljene za prepoznavanje, sledenje in zbiranje specifičnih informacij o internetnih uporabnikih, kot so npr. preference do določenih strani/vsebin ali nakupovalne navade na spletu.

Vrste piškotkov:

Poznamo več vrst piškotkov:

Začasni ali sejni piškotki obstanejo od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, pa do trenutka, ko sejo konča. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, za večjo varnost pri spletnem bančništvu itd.

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo shranjeni več dni, mesecev ali celo let po tem, ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta jih uporabljajo npr. za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika strani itd., pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa.

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

Drugi piškotki izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spletni strani ali merijo promet). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih izdelkov. Taki piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.
Privolitev uporabe

Evropska unija je sprejela spremembo direktive 2002/58/ES, ki uporabniku daje moč, da o piškotkih sam odloča. S tem mora upravljalec spletne strani pridobiti dovoljenje uporabnika, če želi uporabljati piškotke. V slovensko zakonodajo je to ureditev prinesla leta 2012 sprejeta sprememba zakona o elektronskih komunikacijah, uporabljati pa se je ureditev začela 15. junija 2013.

Teden otroka v Materiji

Prvi teden v oktobru smo tudi letos obeležili teden otroka. Tokrat je potekal pod geslom »Povabimo sonce v vrtec«. Osredotočili smo se na »radoveden« vrtec, veselje do novega, odprtega in uporabnega znanja, svetle prihodnosti.

 

V Materiji smo se odločili, da ta teden posvetimo odpadnim plastenkam in njihovi ponovni uporabi. Tako so otroci prinesli v vrtec najrazličnejše plastenke. Pri Rožicah so nato ustvarjali marsikaj, od štampiljk, različnih vozil, hišic, torbic, do kegljev, slušalk in še bi lahko naštevali. Pokazalo se je, da otroška domišljija res ne pozna meja. Pri Ovčkah pa smo izdelali ropotulje ter z njimi prepevali, telovadili z »utežmi« iz plastenk, se igrali z zamaški ter v majhnih plastenkah, v vodi opazovali majhne predmete in bleščice. Iz zamaškov smo izdelali ovčko, ter tudi mi navdušeno kegljali.

Na koncu tedna smo v naši garderobi vse izdelke postavili na razstavo, neuporabljene plastenke pa odnesli na ekološki otok.

Vsi smo se naučili veliko novega ter se zraven tudi zelo zabavali.

Lepe pozdrave iz Materije,

Strokovne delavke vrtca Materija