3.jpg

Ta spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.

Z nadaljevanjem obiska teh strani soglašate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotek je v računalništvu podatek o uporabniku, ki ga spletni brskalnik shrani na računalniku ali drugi elektronski napravi za možnost nadaljnje uporabe. Gre za informacije, ki se ob obisku posamezne spletne strani shranijo na posameznikov računalnik in so ob ponovnem obisku iste strani uporabljene za prepoznavanje, sledenje in zbiranje specifičnih informacij o internetnih uporabnikih, kot so npr. preference do določenih strani/vsebin ali nakupovalne navade na spletu.

Vrste piškotkov:

Poznamo več vrst piškotkov:

Začasni ali sejni piškotki obstanejo od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, pa do trenutka, ko sejo konča. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, za večjo varnost pri spletnem bančništvu itd.

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo shranjeni več dni, mesecev ali celo let po tem, ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta jih uporabljajo npr. za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika strani itd., pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa.

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

Drugi piškotki izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spletni strani ali merijo promet). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih izdelkov. Taki piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.
Privolitev uporabe

Evropska unija je sprejela spremembo direktive 2002/58/ES, ki uporabniku daje moč, da o piškotkih sam odloča. S tem mora upravljalec spletne strani pridobiti dovoljenje uporabnika, če želi uporabljati piškotke. V slovensko zakonodajo je to ureditev prinesla leta 2012 sprejeta sprememba zakona o elektronskih komunikacijah, uporabljati pa se je ureditev začela 15. junija 2013.

OPIS ENOTE
STIK Z NAMI

Dogodki enota Senožeče

Kolesarski dopoldan pri Miškah

Kolesarjenje je pri otrocih zelo pomembno.Telesna aktivnost, pri kateri sodeluje celo telo. Tako desna kot leva polovica telesa sodelujeta približno enako in se ne poudarja le ena stran telesa. Ker pri kolesarjenju ne gre drugače, kot da izmenično krčimo in iztegujemo eno in drugo nogo, gre ves čas za disociacijo v gibanju spodnjih okončin in medenice. S tem otrok pridobiva tudi na protizasukih (rotacijah). Pri poganjanju kolesa gre ves čas za prenašanje teže z ene strani telesa na drugo, pri tem pa avtomatično aktiviramo stranske vzravnave telesa, kar je za gibanje in držo zelo pomembno. S kolesarjenjem otrok prav tako pridobiva na mišični moči, ravnotežju, koordinaciji … in prav tako tudi krepi kardiovaskualarni sistem.

Tako pravijo strokovnjaki, Miške pa pravimo, da smo preživeli še en čudovit dopoldan na svežem zraku in v gibanju.
Otroci so od doma pripeljali svoje poganjalce in kolesa , seveda niso pozabili niti na čelade. Startali smo ob 9.15 na igrišču, se preizkusili v vožnji po poligonu , si izmenjali svoja vozila, si privoščili sadje in napitek ter se ob 11.00 pripeljali na cilj.

Na spodnjih fotografijah poglejte kako so se otroci zabavali.

Nasvidenje do naslednjega kolesarjenja!

Za enoto Senožeče Maja Anderlič Može

O volku, ki je iskal pravljico

Za prireditev Vrtec se predstavi, ki jo vsako leto pripravimo v počastitev dveh lepih pomladanskih praznikov, 8.marca, mednarodnega dneva žensk ter materinskega dneva, smo si letos zamislile pravo malo gledališko predstavo o volku, ki je iskal pravljico iz katere je nesrečno padel (po pravljici Volk, ki je iskal pravljico, Mojceja Podgoršek).

Volkca je zaigrala vzgojiteljica Maja Može Anderlič, v pravljicah skozi katere se je volkec sprehajal, pa so nastopali otroci. Zapeli in zaigrali so učenci podružnične OŠ Senožeče pod vodstvom Nataše Adam in Ade Škamperle, zaplesala so plesalke plesnega društva Srebrna pod vodstvom Mirjam Čamer Kocen, navdušeno pa so se na odru igrali tudi vsi otroci našega vrtca z Majo Može Anderlič, Anico Milavec, Matejo Marolt, Vlasto Žiberna, Renato Gerželj, Nadjo Božeglav in Anjo Petelin. Najmlajši otroci, otroci iz skupine Miške, za katere je oder še prevelik in neznan prostor, so se predstavili z videoposnetkom To smo mi, s katerim so želeli prikazati , kaj vse se dogaja v skupini otrok prvega starostnega obdobja.

Vse zbrane so pozdravile tudi ravnateljica vrtca Sežana ga. Radica Slavković, županja občine Divača ga. Alenka Štrucel Dovgan ter predstavnica KS Senožeče ga. Tina Kastelic Gušić.

Prireditev, ki jo vsako leto pripravimo skupaj z KUD Pepca Čehovin Tatjana Senožeče, smo tudi tokrat zaključili z druženjem, saj že vrabci na strehah čivkajo, da se ljudje premalo družimo. Poklepetali smo torej ob dobrotah, ki so jih za nas pripravile članice aktiva žena Senožeče, pomagali pa so jim tudi starši iz našega vrtca.  

Za enoto Senožeče, Nadja Božeglav

Pohod z lučkami in iskanje zaklada

Na igralni popoldan s starši smo bili dobro pripravljeni.

Preberi več

Igrajmo se gledališče

Dramska igra zavzema pomembno mesto v razvoju otrokovega govora in njegovega ustvarjalnega izražanja v jeziku.

Preberi več

Mešamo, mesimo, pečemo

Na prvem roditeljskem sestanku smo se s starši dogovorili, da se bomo na igralnem popoldnevu odpravili na nočni pohod z lučkami.

Preberi več