231.jpg

Ta spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.

Z nadaljevanjem obiska teh strani soglašate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotek je v računalništvu podatek o uporabniku, ki ga spletni brskalnik shrani na računalniku ali drugi elektronski napravi za možnost nadaljnje uporabe. Gre za informacije, ki se ob obisku posamezne spletne strani shranijo na posameznikov računalnik in so ob ponovnem obisku iste strani uporabljene za prepoznavanje, sledenje in zbiranje specifičnih informacij o internetnih uporabnikih, kot so npr. preference do določenih strani/vsebin ali nakupovalne navade na spletu.

Vrste piškotkov:

Poznamo več vrst piškotkov:

Začasni ali sejni piškotki obstanejo od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, pa do trenutka, ko sejo konča. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, za večjo varnost pri spletnem bančništvu itd.

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo shranjeni več dni, mesecev ali celo let po tem, ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta jih uporabljajo npr. za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika strani itd., pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa.

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

Drugi piškotki izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spletni strani ali merijo promet). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih izdelkov. Taki piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.
Privolitev uporabe

Evropska unija je sprejela spremembo direktive 2002/58/ES, ki uporabniku daje moč, da o piškotkih sam odloča. S tem mora upravljalec spletne strani pridobiti dovoljenje uporabnika, če želi uporabljati piškotke. V slovensko zakonodajo je to ureditev prinesla leta 2012 sprejeta sprememba zakona o elektronskih komunikacijah, uporabljati pa se je ureditev začela 15. junija 2013.

V objemu besed

Mesec november smo v skupini zajčki posvetili knjigam

, kajti dobro je brati knjige, si ogledovati ilustracije, risbe ali fotografije, raziskovati, se družiti ob njih,...
Kako in zakaj nastanejo knjige? Kaj vse najdemo v njih?
V dobrih knjigah je zapisano čisto vse: o otrocih in odraslih, zakaj smo na tem svetu, vse o ljubezni, vzgoji, oblačenju, laži in modrosti, kako so narejeni stroji, kako je z živalmi in rastlinami,...

Tako smo v knjigah iskali informacije in spoznavali:
- razlike med knjižnim in narečnim jezikom
- jezik in njegove vloge
- da je mogoče izgovorjene besede zapisati in jih znova prebrati
-nove besede in izraze: pisatelj, pesnik, ilustrator, tiskar, knjigovez,...
-prinašali najljubše knjige v vrtec
-pripovedovali in doživljali ritem besede, glasbe, pesmi (ob deklamacijah, izševankah,...)
in izdelali čisto pravi papir.

Izjave otrok:

»Papir je treba natrgati na majhne koščke.«
»Jih taku zmečkamo.«
»Je bil časopis.«
»Nalili smo vodo.«
»Je tako miksala z mašino, z mikserjem. Tako hitro se je vrtela mašina.«
»Ma si dala tudi vodo noter.«
»Sm taku stisku z rokami, taku dol.«
»Tako dol tap, tap, tap,...sm močno stiskala.«
»Se je sušilo dosti dni.«

Potrpežljivost se je izplačala. Dobili smo nov papir, ki smo ga izdelali iz starega, zavrženega časopisnega papirja. Zdaj vemo kaj pomeni recikliran papir.
Uporabili ga bomo tudi za izdelavo novoletnih voščilnic in okraskov.

Zajčki iz vrtca Senožeče.