135.JPG

Ta spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.

Z nadaljevanjem obiska teh strani soglašate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotek je v računalništvu podatek o uporabniku, ki ga spletni brskalnik shrani na računalniku ali drugi elektronski napravi za možnost nadaljnje uporabe. Gre za informacije, ki se ob obisku posamezne spletne strani shranijo na posameznikov računalnik in so ob ponovnem obisku iste strani uporabljene za prepoznavanje, sledenje in zbiranje specifičnih informacij o internetnih uporabnikih, kot so npr. preference do določenih strani/vsebin ali nakupovalne navade na spletu.

Vrste piškotkov:

Poznamo več vrst piškotkov:

Začasni ali sejni piškotki obstanejo od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, pa do trenutka, ko sejo konča. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, za večjo varnost pri spletnem bančništvu itd.

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo shranjeni več dni, mesecev ali celo let po tem, ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta jih uporabljajo npr. za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika strani itd., pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa.

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

Drugi piškotki izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spletni strani ali merijo promet). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih izdelkov. Taki piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.
Privolitev uporabe

Evropska unija je sprejela spremembo direktive 2002/58/ES, ki uporabniku daje moč, da o piškotkih sam odloča. S tem mora upravljalec spletne strani pridobiti dovoljenje uporabnika, če želi uporabljati piškotke. V slovensko zakonodajo je to ureditev prinesla leta 2012 sprejeta sprememba zakona o elektronskih komunikacijah, uporabljati pa se je ureditev začela 15. junija 2013.

OPIS ENOTE
STIK Z NAMI

Dogodki enota Sežana

Teden otroka v vrtcu Sežana

Teden otroka v vrtcu Sežana (od 2.10. do 6.10.2017)
»POVABIMO SONCE V VRTEC«

Naš Vrtec Sežana je ustanova, ki jo otroci doživljajo sproščeno. Otrokom predstavlja okolje v katerem so za vse enake možnosti za vključevanje v dejavnosti in vsakdanje življenje. V okviru Tedna otroka smo praznovali cel teden v zelo prijetnem vzdušju.
V vrtcu se strokovni delavci trudimo, da je vsak dan posebej sončen. V tem tednu pa je bilo v njem prostora še za več sonca! Z otroki smo se najprej pogovarjali na to temo, otroci so o njej razmišljali na različne načine. Enostavno so rekli: »Odprimo mu okno in ga povabimo noter!« Kako lepo in res sončno je njihovo razmišljanje! Tudi nam odraslim jim ni bilo slediti. Za otroke smo v teh dneh organizirali dneve odprtih vrat. Različne skupine otrok, so se izmenjevale v različnih igralnicah in se v njih igrali. Pri tem so uživali, saj so jih drugačne igrače in igralno okolje, kot jih imajo v svojih igralnicah še bolj navdušile, ter prijetno privabile k igri in ustvarjanju. Veliko smo se družili med seboj, navezovali prijateljske stike med otroki različnih starosti, se pogovarjali, prepevali pesmice, plesali, smejali…
Po igralnicah skupin Sončki, Kenguruji in Levčki ter na hodniku, smo strokovni delavci pripravili Gibalni skupni hodnik in tako otrokom omogočili in jih spodbujali k gibalnim aktivnostim. Za izvedbo aktivnosti so se lahko sami odločali: v eni igralnici so imeli otroci pripravljen tunel, skozi katerega so se urili v plazenju, pot nadaljevali in prehodili pajkovo mrežo ne da bi jo pri tem podrli, skakali iz obroča v obroč do višje ovire preko katere so se zakotalili na blazino. Svoje gibalne spretnosti so nato lahko urili še v drugi igralnici, ki smo jo spremenili v igralnico-plezalnico. Tu so še posebno uživali, saj so lahko plezali čez ovire, se kotalili pod ovirami. V tretji igralnici so se »igrale« žogice, se kotalile, skakale, otroci pa so jih hiteli pobirati, loviti in tako krepili svoje hitre in spretne prstke. Na hodniku so otroci z črvi (dolge PVC palice) lovili balone, jih poskušali podajati prijateljem v gibanju. Soncu tako niti ni bilo potrebno odpreti okna, saj je bilo že tako ali tako prisotno povsod po vrtcu.
Pripravili smo tudi razstavo otroških fotografij. Otroci so lahko fotografirali različne motive, ki so si jih sami izbrali v prostoru ali na prostem v naravi in jih ujeli v fotografski objektiv. Nastala je lepa razstava, kateri smo dali ime: Pri nas je sonce vsak dan.

Besedilo: Marjetka Tušar
Slika: Petra Gomezel

Oktobrski Kužki

V letošnjem šolskem letu praznujemo rojstne dneve otrok vendar tako, da je ves dan prilagojen otrokovim željam. 

Preberi več

Kužki praznujemo rojstni dan

Človek je del družbenega okolja, v katerem raste, živi in deluje. 

Preberi več

Juhuhu, vrtec je spet tu!

Smo skupina Levi in nas je štirinajst.

Preberi več

Jesenski piknik v vrtcu Sežana s FIT igriščem

V vrtcu Sežana smo že nestrpno pričakovali jesen.

Preberi več