224.jpg

Ta spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.

Z nadaljevanjem obiska teh strani soglašate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotek je v računalništvu podatek o uporabniku, ki ga spletni brskalnik shrani na računalniku ali drugi elektronski napravi za možnost nadaljnje uporabe. Gre za informacije, ki se ob obisku posamezne spletne strani shranijo na posameznikov računalnik in so ob ponovnem obisku iste strani uporabljene za prepoznavanje, sledenje in zbiranje specifičnih informacij o internetnih uporabnikih, kot so npr. preference do določenih strani/vsebin ali nakupovalne navade na spletu.

Vrste piškotkov:

Poznamo več vrst piškotkov:

Začasni ali sejni piškotki obstanejo od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, pa do trenutka, ko sejo konča. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, za večjo varnost pri spletnem bančništvu itd.

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo shranjeni več dni, mesecev ali celo let po tem, ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta jih uporabljajo npr. za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika strani itd., pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa.

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

Drugi piškotki izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spletni strani ali merijo promet). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih izdelkov. Taki piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.
Privolitev uporabe

Evropska unija je sprejela spremembo direktive 2002/58/ES, ki uporabniku daje moč, da o piškotkih sam odloča. S tem mora upravljalec spletne strani pridobiti dovoljenje uporabnika, če želi uporabljati piškotke. V slovensko zakonodajo je to ureditev prinesla leta 2012 sprejeta sprememba zakona o elektronskih komunikacijah, uporabljati pa se je ureditev začela 15. junija 2013.

OPIS ENOTE
STIK Z NAMI

Dogodki enota Sežana

Teden otroka – prosti čas

Ob tednu otroka smo se v skupini pri Sončkih pogovarjali o temi prosti čas in otroci so znali veliko povedati.
KAJ POMENI BESEDA ČAS?

"Da se dolgočasimo, ko dolgo časa čakamo.«, »Pomivamo posodo dolgo časa.«, »Moramo nekam it, kadar je čas, takrat ko pogledamo na uro.«, »Z uro merimo čase.«, »Čas se spreminja.«, »Pet časa bo kadar bo noč, takrat pojemo večerjo in gremo spat.«, »Dan se obrne v noč.«, »Čas teče naprej, tako kot se vrti ura.«, »Kdaj tudi nimamo časa, nas ni.«


KAJ POMENI BESEDA PROSTO?
»Da je miza prosta.«, »Da je stol prost.«, »Da je prosto igrišče, takrat se lahko igramo na njem.«, »Ko je prosta kopalnica greš lulat, drugače moraš počakat.«, »Da je prosta gugalnica, tobogan.«, »Če je nekaj prosto lahko uporabimo, se gugamo, za prosto mizo se lahko usedemo.«

KAJ POČNEŠ MED PROSTIM ČASOM?
»Pri babici se igram z igračko spider.«, »Gledam risanke in se igram s kockami lego in duplo.«, »Jaz se nisem igrala, sem šla na volnik, hodit.«, »Se igram s kockami lego.«, »Se igram s punčkami.«
»Se igram s človek, ne jezi se in berem knjige iz knjižnice.«, »Se igram z novim konjičkom.«, »Gledam televizijo.«, »Se igram z lego kockami.«, »Se igram s super krili.«, »Gledam na tablico.«, »Jaz se igram z avtoroboti, s prijateljem, ki se je preselil in gledam risanke in imel sem piknik z igračkami.«
»Se igram z vlakom lesenim.«, »Se igram igrice s fanti, bratec je bil malo hiter, a sem ga prehitela in sem bila prva.«, »Se igram s punčkami, igračkami.«, »Se igram z vlakom in železnico.«, »Se igram z nonotom, ko poje kosilo se igra z mano z igračkami.«, »Brcam žogo pri noni in nonotu.«, »Z bratcem se igrava z avtom in z novim košem, mečeva košarkarsko žogo, gledava risanke, šport.«
»skačem na trampolinu.«

MI V PROSTEM ČASU…
»Mama gre spat.«, »Mama in tata grejo počivat.«, »Mama in tata se igrata z mano.«, »Mama šiva, tata pa počiva.«, »Moja mama se igra z mano.«, »Mama in tata in sestrica in jaz gremo na igrišče.« »Gremo na igrišče, gremo k babici, nabiramo orehe, gobe.«, »Se skupaj igramo.«, »Tata igra z mano karte, mama pa gre z bratcem gledat televizijo gor.«, »Gremo pohajat.«, »Se igrata z mano, kar si jaz izberem, potem gremo nekam pohajat, gremo h konjičku. Ko sta trudna gresta malo počivat.«, »Mama in tata počivata in potem gremo skupaj na sladoled.«, »Kadar je sneg skupaj delamo angelčke in se sankamo, ko je toplo pa se kopamo v bazenu vsi skupaj.«, »Gremo k babi, mama pomiva posodo in ko neha pomivat gre počivat, tata je ležal na kavču in gledal televizijo.«»Ona dva gledata na televiziji kakšno hišo bomo naredili, gremo tudi z bicikli na sprehod in na sladoled k žirafi.«, »Mi se gremo na skejt igrat.«

Obenem smo tudi zbirali različne igre, ki so se jih igrali starši in stari starši, ko so bili majhni. Tudi v vrtcu smo »stare igre« obudili in se skupaj igrali : Kdo se boji Črnega moža, Elastiko, Ristanc… Da bi te igre še dolgo ostale žive med nami.
Skupina SONČKI z Marjetko, Petro in Lucijo

Obisk non in nonotov pri Pikapolonicah

Pri medgeneracijskem povezovanju gre za povezovanja med generacijami, predvsem gre za medčloveški odnos in uresničevanje medgeneracijske solidarnosti v današnjih družbenih razmerah.

Preberi več

Vodni teden v enoti Sežana

Končno nas je tudi to poletje obiskalo toplejše vreme in odločili smo se, da pripravimo vodni teden.

Preberi več

Obisk na kmetiji

V tem tednu nam jo je malce zagodlo vreme, vendar znamo uživati tudi pod temnimi oblaki.

Preberi več

Juhuhu, počitnice so tu!

Začele so se težko pričakovane počitnice.

Preberi več