divaca15.jpg

Ta spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.

Z nadaljevanjem obiska teh strani soglašate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotek je v računalništvu podatek o uporabniku, ki ga spletni brskalnik shrani na računalniku ali drugi elektronski napravi za možnost nadaljnje uporabe. Gre za informacije, ki se ob obisku posamezne spletne strani shranijo na posameznikov računalnik in so ob ponovnem obisku iste strani uporabljene za prepoznavanje, sledenje in zbiranje specifičnih informacij o internetnih uporabnikih, kot so npr. preference do določenih strani/vsebin ali nakupovalne navade na spletu.

Vrste piškotkov:

Poznamo več vrst piškotkov:

Začasni ali sejni piškotki obstanejo od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, pa do trenutka, ko sejo konča. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, za večjo varnost pri spletnem bančništvu itd.

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo shranjeni več dni, mesecev ali celo let po tem, ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta jih uporabljajo npr. za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika strani itd., pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa.

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

Drugi piškotki izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spletni strani ali merijo promet). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih izdelkov. Taki piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.
Privolitev uporabe

Evropska unija je sprejela spremembo direktive 2002/58/ES, ki uporabniku daje moč, da o piškotkih sam odloča. S tem mora upravljalec spletne strani pridobiti dovoljenje uporabnika, če želi uporabljati piškotke. V slovensko zakonodajo je to ureditev prinesla leta 2012 sprejeta sprememba zakona o elektronskih komunikacijah, uporabljati pa se je ureditev začela 15. junija 2013.

Predstavitev projekta Etika in vrednote v skupini Kužki

V modulu Skrb za sočloveka sva si sodelavko Zmago izbrali temo Skrb za otroke, starejši za mlajše. Vanier (1994) pravi, da je pomemben čas, ki ga preživimo z drugimi ljudmi. Otroci pomembne izkušnje pridobijo tudi z otroki, ki so mlajši od njih. Prav zato sva se s sodelavko Zmago odločili za to dejavnost.

Otroci iz skupine Kužki so povabili otroke iz sosednje igralnice – skupino Čebelice – na sprehod po Sežani, na druženje in igro v našo igralnico ter k poslušanju pravljice ali deklamacije za Bralnega palčka.

Kar nekaj otrok se pozna, radi jim pomagajo, kadar se odpravljamo na sprehod, iščejo jim pokrivala, obutev ali se pogovarjajo in jih crkljajo.

Na sprehodu so starejši držali mlajše za roko na notranji strani pločnika, hodili so primerno hitro, jim po poti razlagali in se pogovarjali. V igralnici so otroke sprejeli, jim svoje izdelke razkazovali, jim pomagali pri sestavljanju kock, jim razlagali pravila družabnih iger in pravila v skupini. Nestrpno so pričakovali, kdaj bodo pripovedovali pravljice mlajšim otrokom. Za dejavnost se je odločilo kar 5 otrok. Otroci so se svečano oblekli in se pripravili za pripovedovanje. V igralnici je bila tišina, slišali smo samo pripovedovanje otrok in bučen aplavz.

Otroci iz skupine Čebelice so bili vabila in dejavnosti veseli in so izrazili željo, da bi se še večkrat družili in igrali. Tudi otroci iz naše skupine so bili zadovoljni in ponosni, da so sodelovali in skrbeli za mlajše otroke.

Od projekta se večkrat družimo, igramo in skupaj veselimo na vhodu C. Meniva, da potrebujejo izkušnje in zgled nas odraslih, da se bodo v življenju pravilno odločali.

Izjave otrok

Kaj pomeni, da za nekoga skrbimo?
- Mu pomagamo pospraviti.
- Prinesemo kruh.
- Damo škatlo na mizo, če ne more sam.
- Ga vprašamo, kaj hoče.
- Moja nona mi reče, da gre z mano na sprehod.
- Da jih imamo radi, ga crtamo.
- Ji prinesem palico, ker težko hodi.
- Narišem risbico.

Kako vemo, kdaj drugi potrebuje pomoč?
- Kadar joka, je žalosten.
- Me vpraša.
- Mi reče.
- Se krega z mano.

Za enoto Sežana: Katja Požar in Zmaga Butinar Mevlja