f.jpg

Ta spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.

Z nadaljevanjem obiska teh strani soglašate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotek je v računalništvu podatek o uporabniku, ki ga spletni brskalnik shrani na računalniku ali drugi elektronski napravi za možnost nadaljnje uporabe. Gre za informacije, ki se ob obisku posamezne spletne strani shranijo na posameznikov računalnik in so ob ponovnem obisku iste strani uporabljene za prepoznavanje, sledenje in zbiranje specifičnih informacij o internetnih uporabnikih, kot so npr. preference do določenih strani/vsebin ali nakupovalne navade na spletu.

Vrste piškotkov:

Poznamo več vrst piškotkov:

Začasni ali sejni piškotki obstanejo od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, pa do trenutka, ko sejo konča. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, za večjo varnost pri spletnem bančništvu itd.

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo shranjeni več dni, mesecev ali celo let po tem, ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta jih uporabljajo npr. za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika strani itd., pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa.

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

Drugi piškotki izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spletni strani ali merijo promet). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih izdelkov. Taki piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.
Privolitev uporabe

Evropska unija je sprejela spremembo direktive 2002/58/ES, ki uporabniku daje moč, da o piškotkih sam odloča. S tem mora upravljalec spletne strani pridobiti dovoljenje uporabnika, če želi uporabljati piškotke. V slovensko zakonodajo je to ureditev prinesla leta 2012 sprejeta sprememba zakona o elektronskih komunikacijah, uporabljati pa se je ureditev začela 15. junija 2013.

Glasbeni kotiček na igrišču

Skupaj so soustvarili glasbeni kotiček, ki odlično dopolnjuje dejavnosti našega igrišča.
Otroci so naprej izbirali ime za kotiček, raziskovali so kdo ga bo uporabljal, za kaj, kako ga bodo izdelali, kaj bo v njem, kdo bo pomagal pri izdelavi in komu bo namenjen. Risali so načrte kotička, s pomočjo staršev zbirali rekvizite za opremo kotička, … Strokovni delavci so združili načrte otrok in to predstavili ravnateljici in hišnikom.

Otroci so bili aktivno vključeni v celoten proces izdelave novega učnega okolja: šivali so, brusili, barvali, vrtali, pomerjali, preizkušali …. in otvorili nov glasbeni kotiček.

Tako se zdaj poleg igrivega smeha na igrišču sliši tudi glasbeno ustvarjanje. Otroci pa ponosno razkažejo svoj trud in dosežek.

Pohvala gre vsem, ki so bili udeleženi v sam proces nastajanja: otrokom, staršem, strokovnim delavcem, tehničnemu osebju, ravnateljici. Veselimo se novega podviga v novem šolskem letu. Kaj bo to – je pa še skrivnost.

 

Za enoto Sežana: Anja Kristan