247.jpg

Ta spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.

Z nadaljevanjem obiska teh strani soglašate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotek je v računalništvu podatek o uporabniku, ki ga spletni brskalnik shrani na računalniku ali drugi elektronski napravi za možnost nadaljnje uporabe. Gre za informacije, ki se ob obisku posamezne spletne strani shranijo na posameznikov računalnik in so ob ponovnem obisku iste strani uporabljene za prepoznavanje, sledenje in zbiranje specifičnih informacij o internetnih uporabnikih, kot so npr. preference do določenih strani/vsebin ali nakupovalne navade na spletu.

Vrste piškotkov:

Poznamo več vrst piškotkov:

Začasni ali sejni piškotki obstanejo od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, pa do trenutka, ko sejo konča. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, za večjo varnost pri spletnem bančništvu itd.

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo shranjeni več dni, mesecev ali celo let po tem, ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta jih uporabljajo npr. za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika strani itd., pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa.

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

Drugi piškotki izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spletni strani ali merijo promet). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih izdelkov. Taki piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.
Privolitev uporabe

Evropska unija je sprejela spremembo direktive 2002/58/ES, ki uporabniku daje moč, da o piškotkih sam odloča. S tem mora upravljalec spletne strani pridobiti dovoljenje uporabnika, če želi uporabljati piškotke. V slovensko zakonodajo je to ureditev prinesla leta 2012 sprejeta sprememba zakona o elektronskih komunikacijah, uporabljati pa se je ureditev začela 15. junija 2013.

Uvajanje otrok

  • Otrokom, ki jih starši prvič vpišejo v vrtec, nudimo štiri dnevno brezplačno uvajanje od 9.30 do 11. ure. Otroci in starši v tem času spoznajo ustanovo, dnevno rutino, prostor in navežejo prvi stik z delavci vrtca.
  • Otroka vključite v vrtec postopno, po programu uvajanja. Za uvajanje si vzemite dovolj časa, da se boste lahko otroku bolj in lažje posvetili. Nekateri otroci se kmalu prilagodijo novim okoliščinam, nekateri pa potrebujejo več časa. Otroci se lahko ob vstopu v vrtec odzivajo na ločitev od staršev z jokom, zahtevajo veliko pozornosti, odklanjajo hrano, potrebujejo tolažbo staršev in družbo vrstnikov ali postavljajo pogoje. V času uvajanj se pogovorite z vzgojiteljico in jo seznanite z otrokovimi značilnostmi (otrokove prehranjevalne navade, najljubše igrače in igre, ritem spanja, zdravje …). Tudi sami se pozanimajte o vsem, kar vas zanima o bivanju otrok v vrtcu.
  • Otroka sprva ne puščajte dalj časa samega v vrtcu, saj mora postopoma premagati strah, da bo ostal sam. V vrtcu preživeti čas naj se postopoma vsak dan podaljšuje.
  • Otrok naj redno obiskuje vrtec, ritem prihodov in odhodov pa naj bo stalen (vsak dan enak).
  • Starši naj se držijo obljub, ki so jih otroku dali o času prihoda v vrtec, predvsem pa o odhodu iz vrtca, sicer bo otrok izgubil občutek varnosti in zaupanja in se bo v vrtcu počutil negotovega.
  • Jutranje poslavljanje od otroka naj ne bo predolgo, saj bo otrok ob tem začutil, da je staršem hudo in bo ločitev od njih še težja.
  • Otroku dovolite, da prinese s seboj v vrtec svojo priljubljeno igračko ali kakšen drug predmet, s katerim se običajno potolaži.
  • V času uvajanja ne vnašajte dodatnih sprememb v otrokovo običajno življenje, saj bodo le-te otroka dodatno obremenjevale (npr. odvajanje od plenic, dude, itd.)
  • Zavedajte se, da so vaši občutki ob ločitvi od otroka običajni, vendar ste lahko prepričani, da imajo vzgojiteljice dovolj znanja in izkušenj, da ravnajo otrokovim potrebam in njegovim osebnostnim lastnostim primerno.