3.jpg

Ta spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.

Z nadaljevanjem obiska teh strani soglašate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotek je v računalništvu podatek o uporabniku, ki ga spletni brskalnik shrani na računalniku ali drugi elektronski napravi za možnost nadaljnje uporabe. Gre za informacije, ki se ob obisku posamezne spletne strani shranijo na posameznikov računalnik in so ob ponovnem obisku iste strani uporabljene za prepoznavanje, sledenje in zbiranje specifičnih informacij o internetnih uporabnikih, kot so npr. preference do določenih strani/vsebin ali nakupovalne navade na spletu.

Vrste piškotkov:

Poznamo več vrst piškotkov:

Začasni ali sejni piškotki obstanejo od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, pa do trenutka, ko sejo konča. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, za večjo varnost pri spletnem bančništvu itd.

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo shranjeni več dni, mesecev ali celo let po tem, ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta jih uporabljajo npr. za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika strani itd., pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa.

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

Drugi piškotki izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spletni strani ali merijo promet). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih izdelkov. Taki piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.
Privolitev uporabe

Evropska unija je sprejela spremembo direktive 2002/58/ES, ki uporabniku daje moč, da o piškotkih sam odloča. S tem mora upravljalec spletne strani pridobiti dovoljenje uporabnika, če želi uporabljati piškotke. V slovensko zakonodajo je to ureditev prinesla leta 2012 sprejeta sprememba zakona o elektronskih komunikacijah, uporabljati pa se je ureditev začela 15. junija 2013.

Beseda ravnateljice

Naš vrtec je pisana druščina velikih in malih, zelo pisana druščina, ki zelo vpliva na življenje in delo vzgojno izobraževalne ustanove.
Kako ustvarjalno živeti in sobivati s temi razlikami, je velik izziv za vsak vrtec in vsakega posameznika. Raznolikost naj nas torej bogati in ne smemo dovoliti, da bi izginila.

Novo šolsko leto pomeni nov začetek, nov izziv in hkrati možnost za mnoga lepa doživetja, ki jih bomo načrtovali, ustvarjali in izvajali za otroke in odrasle, z otroki in odraslimi, torej za vse, ki vstopajo oz. so v našem vrtcu.
Življenje in čas, v katerem živimo, prinašata vsakodnevne spremembe, ki smo jim kos le z novimi znanji, pogledi in izkušnjami.
Zaposleni vsak dan evalviramo lastno prakso, se izobražujemo, iščemo, ustvarjamo, vse za dobro naših otrok.

Življenje sodobnih staršev zaznamujejo »sodobne« službe, zato otroci velik del dneva oz. svojega življenja preživijo v vrtcu in kasneje v šoli.
Ta spoznanja nam narekujejo, da vsem otrokom nudimo varno zavetje in sprejetost,
v najzgodnejšem obdobju omogočimo aktivno učenje, ki je skladno s sposobnostmi in zmožnostmi otroka in organiziramo dogodke, ki v veliki meri pripomorejo k boljšemu vzdušju in počutju otrok, staršev in zaposlenih.

Vemo, da ne moremo nadomestiti otrokom družine oz. staršev, s sodelovanjem pa jim lahko omogočimo varno in spodbudno okolje za njihov razvoj.

Z igro, raziskovanjem, preizkušanjem in možnostmi izbire med različnimi dejavnostmi otroci z različnimi deležniki ob pravem času pridobijo različne in še kako pomembne izkušnje, znanja, navade.
Naše strokovno delo je naravnano tako, da je v njem opažen vsak otrok, saj bo le tako pridobival na samozavesti in pozitivni samopodobi.
Okvirni dnevni razpored dejavnosti je prilagojen bioritmu in potrebam malčic in malčkov. Je fleksibilen, lahko se prilagaja individualnim potrebam otrok in naravi dejavnosti, ki se izvajajo v oddelku in enoti v okviru veljavnega kurikula.
Omogočamo jim dejavnosti, kjer so otroci aktivni, ustvarjalni in, kolikor je mogoče, tudi samostojni ustvarjalci procesa.

Skupaj lahko naredimo veliko dobrega za naše otroke, vendar ne smemo pozabiti, do kod segajo pristojnosti oz. kompetence vseh, ki vstopajo v vrtec. Upoštevati moramo strokovno avtonomnost vrtca pri oblikovanju oddelkov, razporejanju otrok v oddelke, razporejanju strokovnega kadra v oddelke in pri drugih odločitvah, ki jih sprejmejo strokovni organi: vzgojiteljski zbor, aktivi, kolegij.
Zaposleni pa moramo spoštovati načela, ki so napisana v Kurikulu za vrtce.

Zagotavljanje kakovostnega dela s predšolskim otrokom v vrtcu namreč spodbudno vpliva na otrokov razvoj. Ker se tega zavedamo, smo k uvajanju sprememb pristopili sistematično in postopno, predvsem pa zelo premišljeno. Vsako leto na osnovi opažanj pri našem delu izvzamemo en ali dva elementa, ki jima posvetimo posebno pozornost – prednostna naloga. Ker se otrok razvija celostno, je pomembno, da odrasli s premišljenim strokovnim delom na vseh področjih in pri vseh dejavnostih podpiramo in spodbujamo posameznikov razvoj.
Ravnateljica Radica Slavković