52.jpg

Ta spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.

Z nadaljevanjem obiska teh strani soglašate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotek je v računalništvu podatek o uporabniku, ki ga spletni brskalnik shrani na računalniku ali drugi elektronski napravi za možnost nadaljnje uporabe. Gre za informacije, ki se ob obisku posamezne spletne strani shranijo na posameznikov računalnik in so ob ponovnem obisku iste strani uporabljene za prepoznavanje, sledenje in zbiranje specifičnih informacij o internetnih uporabnikih, kot so npr. preference do določenih strani/vsebin ali nakupovalne navade na spletu.

Vrste piškotkov:

Poznamo več vrst piškotkov:

Začasni ali sejni piškotki obstanejo od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, pa do trenutka, ko sejo konča. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, za večjo varnost pri spletnem bančništvu itd.

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo shranjeni več dni, mesecev ali celo let po tem, ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta jih uporabljajo npr. za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika strani itd., pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa.

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

Drugi piškotki izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spletni strani ali merijo promet). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih izdelkov. Taki piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.
Privolitev uporabe

Evropska unija je sprejela spremembo direktive 2002/58/ES, ki uporabniku daje moč, da o piškotkih sam odloča. S tem mora upravljalec spletne strani pridobiti dovoljenje uporabnika, če želi uporabljati piškotke. V slovensko zakonodajo je to ureditev prinesla leta 2012 sprejeta sprememba zakona o elektronskih komunikacijah, uporabljati pa se je ureditev začela 15. junija 2013.

Ekošola kot način življenja

eko sola

EKOŠOLA KOT NAČIN ŽIVLJENJA
Mednarodni program Ekošola je največja mreža otrok in vzgojiteljev ter učiteljev, ki spodbuja sistematično izvajanje okoljskih vsebin in udejanjanje načel trajnostnega razvoja v izobraževalnih ustanovah. Vsebinsko bogate in zanimive aktivnosti so zasnovane tako, da jih je mogoče izvajati kot sestavni del, kot dopolnitev ali kot popestritev našega programa.
Vrtec Sežana je že pred 10 leti za svoje delovanje na področju varovanja okolja pridobil zeleno zastavo, certifikat ekovrtca. Za ohranitev in ozaveščanje pomena področja ekologije bomo v šolskem letu 2017 – 2018 v Vrtcu Sežana izvedli naslednje aktivnosti:


• Znanje o gozdovih – gozdna igralnica
Naši gozdovi so naravna dobrina, ki jo moramo ceniti in varovati za prihodnje generacije, idejo, ki jo že desetletja zanemarjamo, med tem ko naša drevesa spodbujajo gospodarsko rast in nam izboljšujejo življenjski slog. Otrokom lahko predstavimo nešteto načinov s katerimi gozdovi kažejo pozitiven vpliv na naše življenje. Prvi korak, ki ga moramo storiti pa je, da otroke čim bolj pogosto odpeljemo v gozd, kjer se iz lastnih izkušenj lahko učijo in cenijo vse čudovite stvari, ki nam jih gozd daje. Gozd je odličen prostor za igro, raziskovanje in bivanje v njem.


• Odpadki – krožno gospodarstvo
Odgovorno ravnanje z odpadki je eden ključnih dejavnikov varovanja in ohranjanja okolja - ločevanje odpadkov v igralnicah, odlaganje odpadkov na ekološke otoke, koristna izraba odpadkov, upoštevali bomo predloge otrok, zakaj vse lahko uporabimo odpadni material. Otroci ločujejo odpadke sami ali ob pomoči odraslih, naučijo se razlikovati med papirjem, plastiko in ostalimi odpadki. V sodelovanju s starši bomo tudi letos zbirali star papir in plastične zamaške.


• Energija
Z ugašanjem luči, pravilnim prezračevanjem, zamenjavo navadnih svetilk z varčnimi sijalkami in podobno prispevamo svoj delež pri varčevanju z energijo in manjšemu onesnaževanju okolja. Na enak način lahko otroci v sodelovanju s starši pripomorejo tudi k znižanju stroškov za energijo na njihovem domu.


• Ekobranje za ekoživljenje
V današnjem času raznovrstnih informacijsko - komunikacijskih tehnologij je ohranjanje odnosa do knjige še posebej nujno in pomembno. Pomeni eno od poti za vzpodbujanje otrok k branju literature z ekološko tematiko in s tem prispeva k razvoju okoljskega izobraževanja. Z branjem vsebin o odnosu do okolja ne zajema le odnosa do narave, temveč tudi odnos do živali, soljudi in samega sebe.
Koordinator: Melita Švagelj.