IMG_1090.JPG

Ta spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.

Z nadaljevanjem obiska teh strani soglašate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotek je v računalništvu podatek o uporabniku, ki ga spletni brskalnik shrani na računalniku ali drugi elektronski napravi za možnost nadaljnje uporabe. Gre za informacije, ki se ob obisku posamezne spletne strani shranijo na posameznikov računalnik in so ob ponovnem obisku iste strani uporabljene za prepoznavanje, sledenje in zbiranje specifičnih informacij o internetnih uporabnikih, kot so npr. preference do določenih strani/vsebin ali nakupovalne navade na spletu.

Vrste piškotkov:

Poznamo več vrst piškotkov:

Začasni ali sejni piškotki obstanejo od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, pa do trenutka, ko sejo konča. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, za večjo varnost pri spletnem bančništvu itd.

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo shranjeni več dni, mesecev ali celo let po tem, ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta jih uporabljajo npr. za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika strani itd., pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa.

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

Drugi piškotki izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spletni strani ali merijo promet). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih izdelkov. Taki piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.
Privolitev uporabe

Evropska unija je sprejela spremembo direktive 2002/58/ES, ki uporabniku daje moč, da o piškotkih sam odloča. S tem mora upravljalec spletne strani pridobiti dovoljenje uporabnika, če želi uporabljati piškotke. V slovensko zakonodajo je to ureditev prinesla leta 2012 sprejeta sprememba zakona o elektronskih komunikacijah, uporabljati pa se je ureditev začela 15. junija 2013.

Ekošola kot način življenja

eko sola

Živimo v družbi, kjer prevladuje industrializacija, urbanizacija, hiter tempo, stresno življenje, pehanje za materialne dobrine, odtujevanje od narave in od sočloveka. Vsako leto (že deveto) potrjujemo zeleno zastavo, ki je naše vidno priznanje. Pomembno je, da otrokom omogočimo stik z naravo, da zavestno in pristno doživljajo svet rastlin in živali v neokrnjeni naravi. Z igro si otrok pridobiva izkušnje iz narave. Otroku omogočimo naravna doživetja in okoljska spoznanja.

V tem šolskem letu bomo sodelovali v projektu zgodnjega naravoslovja Z igro v svet narave. Že najmlajše je potrebno ozaveščati, kako pomembno je skrbeti in varovati naše okolje,okolje otroci doživljajo z vsemi čutili, omogočiti jim moramo nenehen stik z naravo, da bodo čutili in se zavedali lastne odgovornosti do nje, pomembno je, da spodbudimo otrokovo radovednost in zanimanje za naravo in okolje. Igra na prostem otroku omogoča, da spoznava svet narave.Otroci bodo opazovali travnik in živa bitja na njem, se sprehodili po gozdu, se tam igrali, gibali in raziskovali.

Pri projektu Krožno gospodarstvo – odpadki bomo z otroki ločevali odpadke (papir, plastiko) v igralnici in jih potem odlagali na ekološke otoke. Zgodnje naravoslovje temelji na raziskovanju, opazovanju, spoznavanju, primerjanju in navajanju na spoštljiv odnos do narave in okolja nasploh ( varčujemo z vodo, zbiramo odpadni papir, zamaške,ločujemo odpadke, gradimo prijateljske odnose, skrbimo za zdravo prehrano, pitje vode ali nesladkanih pijač, gibanje in skrbimo za počitek).

Projekt Veliki lov na rastline je osredotočen na raziskovanje biotske raznovrstnosti s posebnim poudarkom na rastlinah in z njimi povezanimi vrstami. Namenjen je otrokom od 5 leta starosti. 

Z otroki v okolici vrtca določijo manjše območje, ki ga bodo spremljali tekom leta (npr. del travnika, parka, otroškega igrišča …), naredijo načrt – karto opazovalnega območja in zabeležijo prisotne vrste živali npr.: (pikapolonica, mravlja, metulj, deževnik, kos …, rastline npr.: trpotec, regrat, marjetica …).

Projekt Ekobranje za ekoživljenje popestrimo z obiskom Zmajčka Jurčka, ki pohajkuje po Krasu in Brkinih in v zelenem nahrbtniku nosi zahtevne a zabavne naloge iz okoljske vzgoje, s katerimi otroke ozavešča o pomembnosti poznavanja narave.


Koordinator: Melita Švagelj