1-18.jpg

Ta spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.

Z nadaljevanjem obiska teh strani soglašate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotek je v računalništvu podatek o uporabniku, ki ga spletni brskalnik shrani na računalniku ali drugi elektronski napravi za možnost nadaljnje uporabe. Gre za informacije, ki se ob obisku posamezne spletne strani shranijo na posameznikov računalnik in so ob ponovnem obisku iste strani uporabljene za prepoznavanje, sledenje in zbiranje specifičnih informacij o internetnih uporabnikih, kot so npr. preference do določenih strani/vsebin ali nakupovalne navade na spletu.

Vrste piškotkov:

Poznamo več vrst piškotkov:

Začasni ali sejni piškotki obstanejo od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, pa do trenutka, ko sejo konča. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, za večjo varnost pri spletnem bančništvu itd.

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo shranjeni več dni, mesecev ali celo let po tem, ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta jih uporabljajo npr. za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika strani itd., pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa.

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

Drugi piškotki izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spletni strani ali merijo promet). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih izdelkov. Taki piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.
Privolitev uporabe

Evropska unija je sprejela spremembo direktive 2002/58/ES, ki uporabniku daje moč, da o piškotkih sam odloča. S tem mora upravljalec spletne strani pridobiti dovoljenje uporabnika, če želi uporabljati piškotke. V slovensko zakonodajo je to ureditev prinesla leta 2012 sprejeta sprememba zakona o elektronskih komunikacijah, uporabljati pa se je ureditev začela 15. junija 2013.

Zmagujemo z vrednotami - Etika in vrednote v vzgoji in izobraževanju

Skrb za sočloveka – sodi med najpomembnejše vrednotne domene, kar jih človeštvo pozna, saj brez nje človeštvo ne more obstati. Temelji skrbi za sočloveka se pokažejo že zelo zgodaj v otroštvu, ko se pri posamezniku začnejo razvijati primarna občutja empatije – kar je tukaj zamujeno, je žal zamujeno za vedno. Temelj skrbi za sočloveka je vživljanje v drugega, da vsaj malo začutimo potrebe in občutke drugih ljudi, je pot do spoštovanja, solidarnosti, odgovornosti, enakopravnosti, itd.
S tem modulom zaključujemo triletno sodelovanje v projektu, domene pa bomo še vedno vključevali v vse naše delo.
V družbi že dalj časa zaznavamo težave pri uresničevanju vrednot, ki naj bi bile stalnica v našem življenju. Gre za vrednote, ki bi jih morali »živeti« vsak dan. Pristopili smo k programu Etika in vrednote v vzgoji in izobraževanju, ki ga izvaja Inštitut za etiko in vrednote Jože Trontelj (IEV). Vse dejavnosti IEV temeljijo na Evropskem ogrodju etike in vrednot: humanost; skrb za sočloveka; pravičnost; univerzalizem; kultura; tradicija; delo in ustvarjalnost; znanje in modrost; življenje, narava, zdravje; integriteta.
Sodelovanje v projektu predstavlja eno od možnosti, da sistematično razvijamo te vrednote pri otrocih in jih ozaveščamo pri starših, zaposlenih in drugih deležnikih, ki vstopajo v naš vrtec. Ne pozabimo: Odrasli smo zgled otrokom.


Koordinator: Anja Kristan.