106.JPG

Ta spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.

Z nadaljevanjem obiska teh strani soglašate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotek je v računalništvu podatek o uporabniku, ki ga spletni brskalnik shrani na računalniku ali drugi elektronski napravi za možnost nadaljnje uporabe. Gre za informacije, ki se ob obisku posamezne spletne strani shranijo na posameznikov računalnik in so ob ponovnem obisku iste strani uporabljene za prepoznavanje, sledenje in zbiranje specifičnih informacij o internetnih uporabnikih, kot so npr. preference do določenih strani/vsebin ali nakupovalne navade na spletu.

Vrste piškotkov:

Poznamo več vrst piškotkov:

Začasni ali sejni piškotki obstanejo od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, pa do trenutka, ko sejo konča. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, za večjo varnost pri spletnem bančništvu itd.

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo shranjeni več dni, mesecev ali celo let po tem, ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta jih uporabljajo npr. za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika strani itd., pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa.

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

Drugi piškotki izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spletni strani ali merijo promet). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih izdelkov. Taki piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.
Privolitev uporabe

Evropska unija je sprejela spremembo direktive 2002/58/ES, ki uporabniku daje moč, da o piškotkih sam odloča. S tem mora upravljalec spletne strani pridobiti dovoljenje uporabnika, če želi uporabljati piškotke. V slovensko zakonodajo je to ureditev prinesla leta 2012 sprejeta sprememba zakona o elektronskih komunikacijah, uporabljati pa se je ureditev začela 15. junija 2013.

Etika in vrednote v vzgoji in izobraževanju

Zmagujemo z vrednotami logo

»Program Etika in vrednote v vzgoji in izobraževanju temelji na prepričanju, da je eno od najpomembnejših poslanstev vzgoje in izobraževanja skrb za etično in s temeljnimi vrednotami usklajeno ravnanje v vrtcih in šolah. Tu se namreč preko socializacijskih mehanizmov in ponotranjenja vrednot in življenjskih načel postavljajo pomembni temelji etike in vrednot otrok in mladostnikov, ki danes obiskujejo vrtce in šole, čez leta pa bodo ustvarjalci prihodnosti vseh nas.« (Inštitut za etiko in vrednote Jože Trontelj)

V družbi že dalj časa zaznavamo težave pri uresničevanju vrednot, ki naj bi bile stalnica v našem življenju. Gre za vrednote, ki naj bi jih »živeli« vsak dan. Pristopili smo k programu Etika in vrednote v vzgoji in izobraževanju, ki ga izvaja Inštitut za etiko in vrednote Jože Trontelj - Inštitut za etiko (IEV). Projekt traja 3 leta. Vse dejavnosti IEV temeljijo na Evropskem ogrodju etike in vrednot: humanost; skrb za sočloveka; pravičnost; univerzalizem; kultura; tradicija; delo in ustvarjalnost; znanje in modrost; življenje, narava, zdravje; integriteta.

Program v treh letih:

pridružitev programu
udeležba na izobraževanjih in posvetih
imenovanje Varuhov etike in vrednot v našem vrtcu
izvedba raziskave
vnašanje novih pristopov dela, vsebin v naše delo, osveščanje staršev in medijev o naših uspehih
certifikat.

Sodelovanje v projektu predstavlja eno od možnosti, da sistematično razvijamo te vrednote pri otrocih in jih ozaveščamo pri starših, zaposlenih in drugih deležnikih, ki vstopajo v naš vrtec. V projektu sodelujejo tudi starši, ki so prvi zgled otrokom.

  • V šolskem letu 2014/2015 smo se izobraževali in delovali v praksi preko modulov: Življenje/narava/zdravje, Kultura in Univerzalizem.
  • V šolskem letu 2015/2016 smo se izobraževali in delovali v praksi preko modula Pravičnost, Tradicija ter Delo in ustvarjalnost.

V okviru modula TRADICIJA je bila s strani Inštituta Jože Trontelj kot vzornica prepoznana naša strokovna delavka Mirjam Štrukelj, ki že vrsto let vodi folklorno dejavnost za otroke in je za svoje delo prejela tudi Štrekljevo nagrado. Vabljeni k ogledu https://youtu.be/s-NvB3_jKEA

  • V šolskem letu 2016/2017 smo se izobraževali in delovali v praksi preko modula Integriteta, Humanost, Znanje in modrost.

Inštitut za etiko in vrednote Jože Trontelj

Etika in vrednote v vrtcu_ 2015/2016

Etika in vrednote v vrtcu_2016/2017

Etika in vrednote 2016_2017

Koordinator: Anja Kristan