123.JPG

Ta spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.

Z nadaljevanjem obiska teh strani soglašate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotek je v računalništvu podatek o uporabniku, ki ga spletni brskalnik shrani na računalniku ali drugi elektronski napravi za možnost nadaljnje uporabe. Gre za informacije, ki se ob obisku posamezne spletne strani shranijo na posameznikov računalnik in so ob ponovnem obisku iste strani uporabljene za prepoznavanje, sledenje in zbiranje specifičnih informacij o internetnih uporabnikih, kot so npr. preference do določenih strani/vsebin ali nakupovalne navade na spletu.

Vrste piškotkov:

Poznamo več vrst piškotkov:

Začasni ali sejni piškotki obstanejo od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, pa do trenutka, ko sejo konča. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, za večjo varnost pri spletnem bančništvu itd.

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo shranjeni več dni, mesecev ali celo let po tem, ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta jih uporabljajo npr. za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika strani itd., pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa.

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

Drugi piškotki izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spletni strani ali merijo promet). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih izdelkov. Taki piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.
Privolitev uporabe

Evropska unija je sprejela spremembo direktive 2002/58/ES, ki uporabniku daje moč, da o piškotkih sam odloča. S tem mora upravljalec spletne strani pridobiti dovoljenje uporabnika, če želi uporabljati piškotke. V slovensko zakonodajo je to ureditev prinesla leta 2012 sprejeta sprememba zakona o elektronskih komunikacijah, uporabljati pa se je ureditev začela 15. junija 2013.

Inovacijski projekt

INOVACIJSKI PROJEKT: Formativno spremljanje otrokovega napredka pri učenju – Formativno spremljanje je most med poučevanjem in učenjem, prispeva k dobri kakovosti učenja, poučevanja in učnih dosežkov otrok.

CILJ IN VSEBINA DEJAVNOSTI:

  • Ozaveščanje in preizkušanje strategij in elementov formativnega spremljanja

-       ob uresničevanju načel Kurikula za vrtce

  • spremljanje posameznega otroka v njegovem celostnem razvoju in napredku (telesni, kognitivni, jezikovni, čustveni, gibalni, moralni razvoj) …      
  • spodbujanje otrok in spremljanje otrokove aktivne vloge v VIZ procesu
  • udejanjanje čim večje stopnje individualizacije v oddelku vrtca
  • udejanjanje inkluzivne prakse v vrtcu (vključevanje otrok s posebnimi potrebami / otrok iz priseljene družine / otrok iz socialno manj spodbudnega okolja ...)
  • kakovostna povratna informacija
  1. vidik: otroci v oddelku/ sodelovanje s starši vidik: rutinske dejavnosti/ spontana igra / vodene dejavnosti

Vodja projekta: Anja Kristan.

 POLLETNO POROČILO INOVACIJSKEGA PROJEKTA