110.JPG

Ta spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.

Z nadaljevanjem obiska teh strani soglašate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotek je v računalništvu podatek o uporabniku, ki ga spletni brskalnik shrani na računalniku ali drugi elektronski napravi za možnost nadaljnje uporabe. Gre za informacije, ki se ob obisku posamezne spletne strani shranijo na posameznikov računalnik in so ob ponovnem obisku iste strani uporabljene za prepoznavanje, sledenje in zbiranje specifičnih informacij o internetnih uporabnikih, kot so npr. preference do določenih strani/vsebin ali nakupovalne navade na spletu.

Vrste piškotkov:

Poznamo več vrst piškotkov:

Začasni ali sejni piškotki obstanejo od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, pa do trenutka, ko sejo konča. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, za večjo varnost pri spletnem bančništvu itd.

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo shranjeni več dni, mesecev ali celo let po tem, ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta jih uporabljajo npr. za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika strani itd., pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa.

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

Drugi piškotki izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spletni strani ali merijo promet). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih izdelkov. Taki piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.
Privolitev uporabe

Evropska unija je sprejela spremembo direktive 2002/58/ES, ki uporabniku daje moč, da o piškotkih sam odloča. S tem mora upravljalec spletne strani pridobiti dovoljenje uporabnika, če želi uporabljati piškotke. V slovensko zakonodajo je to ureditev prinesla leta 2012 sprejeta sprememba zakona o elektronskih komunikacijah, uporabljati pa se je ureditev začela 15. junija 2013.

Mednarodno sodelovanje

MEDNARODNO SODELOVANJE

Poteka na različnih ravneh, nekatera sodelovanja so že v naprej načrtovana, nekatera se zgodijo med šolskim letom.

Medkulturni dialog v Vrtcu Sežana

KROGI PRIJATELJSTVA (KRUGOVI PRIJATELJSTVA – KP)

Mednarodno strokovno srečanje strokovnih delavcev iz Hrvaške, Srbije, Črne Gore, Makedonije, Italije, Češke, Bolgarije, Avstrije poteka v različnih krajih.

Cilji: Izmenjava strokovnih izkušenj v delu z otroki, predstavitev projektov udeležencev, ki jih ocenjujejo za pomembne na področju dobrobiti za otroke; oblikovanje učečih se skupnosti, ki se učijo, razpravljajo, evalvirajo, ocenjujejo kakovost lastne vzgojno-izobraževalne prakse, strokovno usposabljanje, osebni profesionalni razvoj in povezovanje s kolegi iz različnih držav.

Koordinator: Radica Slavković.

 Pazin resize

ERASMUS + PREDNOSTI IN IZZIVI MEDNARODNEGA SODELOVANJA

Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) je za šolsko leto 2016/2017 potrdil Erasmus+ projekt Vrtcu Sežana. Projekt je namenjen učni mobilnosti posameznikov in vključuje spremljanje poteka dela (job shadowing) in izmenjavi dobre prakse (v živo in preko spletnega omrežja). Tako bo Vrtec Sežana sodeloval s partnersko organizacijo na Portugalskem imenovano Agrupamento de escolas de Barcelos.

Namen sodelovanja je vzpostavitev učeče se mednarodne skupnosti, ki bi dolgoročno sodelovala pri izmenjavi pristopov dela (širše gledano) z namenom doseganja skupnih ciljev za otroke. Ker gre za sprotno izmenjavo prakse, idej, mnenj in predlogov gre torej za pozitiven učinek na obeh straneh, kjer skupaj evalviramo delo drug drugega s konstruktivnimi predlogi in ga tudi kasneje predstavljamo širši javnosti.  Vzporedno se bomo seznanjali z različnimi kulturami, se učili mednarodnega sodelovanja in predstavljali svojo institucijo in delo v njej izven nacionalnih okvirov. Verjamemo, da gre za velik doprinos že zaradi razlik med kulturami, jeziki in načini dela.

Koordinator: Anja Kristan in Jana Štok Pavlin.

Vrtec Sežana na izmenjavi na Portugalskem_januar 2017

Vrtec Sežana na izmenjavi na Portugalskem_marec 2017


MOJI PRIJATELJI

Namen sodelovanja: spodbujanje prijateljstva, razvoj medkulturne vzgoje, spoznavanje različnih kultur, odpravljanje predsodkov pred drugačnostjo, spoštovanje različnosti, oblikovanje strpnih medosebnih odnosov, izmenjava izkušenj pri delu z otroki – dobra praksa, seznanjanje z novostmi pri delu z otroki, novejšo literaturo in podobno.

Sodelovali bomo z vrtcem v občini Novaci v Makedoniji in vrtcem Pikanogavička v občini Dolina v italiji.

Koordinator: Radica Slavković

Metuljčki iz vrtca Hrpelje pobrateni z otroki iz Makedonije

Sovice iz vrtca Hrpelje povezani z Miškolini iz Boljunca v Italiji

 

Srečanje vrtca (skupina Sovice) iz Hrpelj (Slovenija) in Miškolin iz Doline (Italija)