IMG_4624_resize.jpg

Ta spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.

Z nadaljevanjem obiska teh strani soglašate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotek je v računalništvu podatek o uporabniku, ki ga spletni brskalnik shrani na računalniku ali drugi elektronski napravi za možnost nadaljnje uporabe. Gre za informacije, ki se ob obisku posamezne spletne strani shranijo na posameznikov računalnik in so ob ponovnem obisku iste strani uporabljene za prepoznavanje, sledenje in zbiranje specifičnih informacij o internetnih uporabnikih, kot so npr. preference do določenih strani/vsebin ali nakupovalne navade na spletu.

Vrste piškotkov:

Poznamo več vrst piškotkov:

Začasni ali sejni piškotki obstanejo od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, pa do trenutka, ko sejo konča. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, za večjo varnost pri spletnem bančništvu itd.

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo shranjeni več dni, mesecev ali celo let po tem, ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta jih uporabljajo npr. za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika strani itd., pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa.

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

Drugi piškotki izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spletni strani ali merijo promet). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih izdelkov. Taki piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.
Privolitev uporabe

Evropska unija je sprejela spremembo direktive 2002/58/ES, ki uporabniku daje moč, da o piškotkih sam odloča. S tem mora upravljalec spletne strani pridobiti dovoljenje uporabnika, če želi uporabljati piškotke. V slovensko zakonodajo je to ureditev prinesla leta 2012 sprejeta sprememba zakona o elektronskih komunikacijah, uporabljati pa se je ureditev začela 15. junija 2013.

Ostali projekti in dejavnosti

PROJEKTI, KI JIH IZVAJAMO V VSEH ODDELKIH

PROJEKT SAMOEVALVACIJE
Samoevalvacija pomaga vzgojno–izobraževalnim organizacijam zboljšati proces
odločanja in njihovo učinkovitost, krepi vlogo zaposlenih pri sprejemanju odločitev,
pospešuje njihovo medsebojno sodelovanje. Poleg že omenjenih je vredno našteti še
nekaj njenih prednosti: spodbuja vzgojno–izobraževalne organizacije, da prevzamejo
aktivno odgovornost do otrok, njihovih staršev in do širše skupnosti in s tem izrazijo
svojo integriteto in kredibilnost; vključuje neprestano spremljanje in vrednotenje dela
organizacije; osredotoča se na kakovost učenja in poučevanja, načrtovanja in
upravljanja, vodenja in kulture organizacije, torej na tista ključna področja, od katerih
je odvisna prihodnost organizacije.
V okviru projekta samoevalvacije bomo v letošnjem letu spremljali in nato evalvirali prednostno nalogo, še posebej realizacijo cilja – načrtovanje in izvedba dejavnosti za vse oddelke v enoti.
Samoevalvacijsko poročilo bomo predstavili tudi drugim deležnikom: ustanoviteljem, staršem in drugi zainteresirani javnosti.
Koordinator: Teja Čeh Svetina, Melita Švagelj in Radica Slavković.

VARNO S SONCEM
Namen je otroke in odrasle opozoriti na pomen pravilne zaščite pred škodljivim delovanjem sončnih žarkov ter vzgoja otrok k pravilnemu samozaščitnemu ravnanju in s tem zmanjšanje možnosti za pojav kožnega raka.
Koordinator: Melita Švagelj.

PROJEKT » OPAZOVALNI DNEVNIK in SPOMINSKI DNEVNIK«
Opazovalni dnevnik - I. starostno obdobje - načrtno in sistematično opazovanje otrok zabeleženo in prikazano v obliki albuma s 15 fotografijami.
Spominski dnevnik - II. starostno obdobje - 7 fotografij pomembnih dogodkov v oddelku.

»AKCIJA ZBIRANJA PLASTIČNIH ZAMAŠKOV«
Otroke že zelo zgodaj naučimo, da lahko na različne načine pomagamo drugim, tistim, ki potrebujejo pomoč. Predstavimo jim akcijo zbiranja zamaškov in osebo ali organizacijo za katero bomo zbirali zamaške.

PROJEKTI, KI SE IZVAJAJO V POSAMEZNIH ODDELKIH

TURIZEM IN VRTEC
Letošnja rdeča nit projekta je Kultura in turizem. Otroci v projektu dejavno sodelujejo in raziskujejo ter ob tem veliko novega doživijo, spoznajo, pridobijo, itd. Namenjen je otrokom od tretjega leta dalje.
Koordinator: Melita Švagelj.

PASAVČEK
Osnovni namen projekta je spodbujanje in pravilna uporaba varnostnih sedežev in varnostnih pasov med vožnjo in izboljšanje varnosti otrok med vožnjo. Strokovne delavke bodo načrtovale dejavnosti s področja prometa, varnosti, ter povabile k sodelovanju različne zunanje sodelavce in starše.

PROJEKTI ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ
Sobivanje - Društvo za trajnostni razvoj je bilo ustanovljeno z namenom izvajanja splošno koristnih projektov in izobraževanja na področju trajnostnega razvoja.
Društvo izvaja projekte na vseh področjih trajnostnega razvoja: okoljskem, socialnem, gospodarskem in kulturnem. Aktivnosti/projekti Sobivanja so aktualni, kar priča tudi število udeleženih ustanov in otrok, ki sodelujejo v projektih.
V šolskem letu 2016/17 je tako v projektih Sobivanja sodelovalo preko 45.000 otrok iz več kot 550. vrtcev in šol.
Pridobili so status društva, ki deluje v javno dobro, na naslednjih področjih: Vzgoja in izobraževanje (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport); Varstvo okolja (Ministrstvo za okolje in prostor) in Promet in energija (Ministrstvo za infrastrukturo)
Prijava v projekte društva Sobivanje:
-ŽIVIM ZDRAVO - se deli na tri podprojekte: zdrava prehrana, šport in higiena.

http://www.vrtec-sezana.si/enote/sezana-lehte/906-zivim-zdravo


-SPODBUJAMO PRIJATELJSTVO
-ENERGETSKO ZNANJE ZA ODGOVORNO RAVNANJE
Koordinator: Anja Kristan.

AKTIVNOSTI, KI JIH ŠE IZVAJAMO

MREŽA MENTORSKIH VRTCEV
Že vrsto let je pomemben dejavnik v izobraževanju strokovnih delavcev v vrtcu sodelovanje v Mreži mentorskih vrtcev. Tu sodelujemo že trinajsto leto, torej od samega začetka. Za izvedbo dejavnosti je zadolžen Zavod RS za šolstvo. V mrežo so vključeni samostojni vrtci in vrtci pri osnovnih šolah. Naloga mentorskega središča je organizacija srečanj za ravnatelje in študijskih srečanj za strokovne delavke.
Vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljic se bodo izobraževale in izmenjale strokovne izkušnje tudi na študijskih skupinah. Študijska srečanja izvajajo multiplikatorke in svetovalka za predšolsko vzgojo ZRSŠ.
Tema: „Formativno spremljanje v podporo vsakemu posameznemu otroku v vrtcu“
Izvajalke: Jana Štok Pavlin, Anja Kristan (pomočnici ravnateljice), Marija Sivec (pedagoška svetovalka za predšolsko vzgojo na ZRSŠ) in vzgojiteljica Vlasta Perhavec.
Koordinator: Marija Sivec, svetovalka ZRSŠ in Anja Kristan.