IMG_1089.JPG

Ta spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.

Z nadaljevanjem obiska teh strani soglašate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotek je v računalništvu podatek o uporabniku, ki ga spletni brskalnik shrani na računalniku ali drugi elektronski napravi za možnost nadaljnje uporabe. Gre za informacije, ki se ob obisku posamezne spletne strani shranijo na posameznikov računalnik in so ob ponovnem obisku iste strani uporabljene za prepoznavanje, sledenje in zbiranje specifičnih informacij o internetnih uporabnikih, kot so npr. preference do določenih strani/vsebin ali nakupovalne navade na spletu.

Vrste piškotkov:

Poznamo več vrst piškotkov:

Začasni ali sejni piškotki obstanejo od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, pa do trenutka, ko sejo konča. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, za večjo varnost pri spletnem bančništvu itd.

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo shranjeni več dni, mesecev ali celo let po tem, ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta jih uporabljajo npr. za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika strani itd., pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa.

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

Drugi piškotki izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spletni strani ali merijo promet). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih izdelkov. Taki piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.
Privolitev uporabe

Evropska unija je sprejela spremembo direktive 2002/58/ES, ki uporabniku daje moč, da o piškotkih sam odloča. S tem mora upravljalec spletne strani pridobiti dovoljenje uporabnika, če želi uporabljati piškotke. V slovensko zakonodajo je to ureditev prinesla leta 2012 sprejeta sprememba zakona o elektronskih komunikacijah, uporabljati pa se je ureditev začela 15. junija 2013.

Ostali projekti in dejavnosti

PROJEKT SAMOEVALVACIJE

V okviru projekta samoevalvacije bomo v letošnjem letu evalvirali uvajanje otrok v vrtec oz. uvajalno obdobje. V evalvacijo bodo vključeni starši in strokovni delavci.

Samoevalvacijsko poročilo bomo predstavili tudi drugim deležnikom: ustanoviteljem, staršem in drugi zainteresirani javnosti.

PROJEKT » OPAZOVALNI DNEVNIK « in SPOMINSKI ALBUM

Opazovalni dnevnik: Načrtno in sistematično opazovanje otrok zabeleženo in prikazano v obliki albuma z 20 fotografijami za I. starostno obdobje.

Spominski album: Zajema 10 fotografij različnih dogodkov v šolskem letu je namenjen otrokom II. starostnega obdobja.

PROJEKT »VARNO S SONCEM«

Namen: otroke in odrasle opozoriti na pomen pravilne zaščite pred škodljivim delovanjem sončnih žarkov ter vzgoja otrok k pravilnemu samozaščitnemu ravnanju in s tem zmanjšanje možnosti za pojav kožnega raka.

Varno s soncem
Koordinator: Melita Švagelj

MLADA VILENICA

Mednarodni literarni natečaj, ki je k sodelovanju povabil tudi otroke iz vrtca, ki so stari od štirih let naprej. Otroci so ustvarjali besedila, pesmi, pripovedi, pravljice, uganke v "vseh slovenščinah" - narečja, knjižni jezik, pogovorni jezik. Otroška domišljija ne pozna meja!

Koordinator Radica Slavković

Mlada Vilenica 2016

»AKCIJA ZBIRANJA PLASTIČNIH ZAMAŠKOV«

Otroke že zelo zgodaj naučimo, da lahko na različne načine pomagamo drugim, tistim, ki potrebujejo pomoč. Predstavimo jim akcijo zbiranja zamaškov in osebo ali organizacijo za katero bomo zbirali zamaške.


AKCIJA »ZELENI ODTIS - KDOR LOČUJE, TA ZMAGUJE!«

V sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor zbiramo baterije in spodbujamo odgovorno ravnanje z odpadnimi baterijami.

FIT4KID NETWORK: EVROPSKI CENTRALIZIRANI MULTILATERALNI PROJEKT KIDS IN MOTTION

Je mednarodni projekt, v katerega so vključeni le izbrani vrtci in šole iz Slovenije.

Namen in cilji projekta: Zagotovitev platforme za promocijo izobraževalnih inovacij ter izmenjava in prenos najboljših praks v povezavi s pomenom vadbe in telesne dejavnosti v predšolski in osnovnošolski vzgoji.

Dejavnosti mreže so usmerjene v prilagoditev in prenos obstoječega primera dobre prakse FIT Kobacaj v Republiki Sloveniji, ki je osredinjen na razvoj spretnosti med vzgojitelji, učitelji in multiplikatorji, ki delajo v predšolskih in osnovnošolskih okoljih, izboljšanje učnega okolja in možnosti za učenje med predšolskimi in osnovnošolskimi otroki ter s tem izboljšanje njihovih psiho-fizičnih sposobnosti (gibalnih in kognitivnih) ter zdravja.

Model Fit4Kid je sestavljen iz motivacijske pedagogike, izobraževalnih programov, tehnik, vsebin in smernic, ki se spodbujajo povečano vadbo in telesno dejavnosti v predšolskem in osnovnošolskem obdobju.

Pilotske evropske države v projektu: Slovenija, Španija, Nemčija, Češka, Finska

Pilotske evropske države v mreži: Slovenija, Španija, Nemčija, Islandija, Velika Britanija

Izven evropska država v mreži (the third country): Avstralija

Triletni projekt: 1. 1. 2014–31. 8. 2017

Izvaja: Barbara Konda, direktorica mednarodnega projekta FIT SLOVENIJATM

Koordinator: Jana Štok Pavlin.

V OBJEMU BESED

Projekt poteka pod vodstvom Filozofske fakultete in Pedagoške fakultete v Mariboru, s ciljem spodbujanja pismenosti v družinah.

Koordinator: Melita Švagelj in Radica Slavković.

GOZD KOT PROSTOR UDEJANJANJA KURIKULA ZA VRTCE

Projekt sodi med posodobitvene programe v predšolski vzgoji, spoznavali in širili bomo obzorja gozda v različnih delih kurikula, ustvarjali praktične predloge udejanjanja kurikula v gozdu, vrednotili bivanje otrok v gozdu.

Koordinator: Melita Švagelj

»RDEČI NOSKI«

Dobrodelna akcija Društva za pomoč trpečim in bolnim otrokom.

Z zbiranjem tonerjev in kartuš za reciklažo bomo skrbeli za zdravo okolje, saj kartuše, čeprav so prazne, še vedno vsebujejo škodljive snovi. Rdeči noski bodo od reciklažnega podjetja prejeli prispevek za svoje delovanje.

PASAVČEK

Osnovni namen projekta je spodbujanje in pravilna uporaba varnostnih sedežev in varnostnih pasov med vožnjo in izboljšanje varnosti otrok med vožnjo. Strokovne delavke bodo načrtovale dejavnosti, povabile k sodelovanju različne zunanje sodelavce in starše.

MREŽA MENTORSKIH VRTCEV

Že vrsto let je pomemben dejavnik v izobraževanju strokovnih delavcev v vrtcu sodelovanje v Mreži mentorskih vrtcev. Tu sodelujemo že dvaindvajseto leto, torej od samega začetka. Za izvedbo dejavnosti je zadolžen Zavod RS za šolstvo. V mrežo so vključeni samostojni vrtci in vrtci pri osnovnih šolah. Naloga mentorskega središča je organizacija srečanj za ravnatelje in študijskih srečanj za strokovne delavke.

Vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljic se bodo izobraževale in izmenjale strokovne izkušnje tudi na študijskih skupinah. Študijska srečanja izvajajo multiplikatorke in svetovalka za predšolsko vzgojo ZRSŠ.
Tema: » Na otroka osredotočen kurikulum in podpora odraslega pri otrokovem razvoju in napredku«.

Po celotni izobraževalni vertikali od vrtca do srednje šole je namreč vsebina letošnjih študijskih skupin ZRSŠ posvečena formativnemu spremljanju in inkluziji.

Izvajalke: Jana Štok Pavlin, Anja Kristan (pomočnici ravnateljice), Marija Sivec (pedagoška svetovalka za predšolsko vzgojo na ZRSŠ)

Koordinator: Marija Sivec, svetovalka ZRSŠ.