43.jpg

Ta spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.

Z nadaljevanjem obiska teh strani soglašate z njihovo uporabo. Več o tem

Razumem

Piškotek je v računalništvu podatek o uporabniku, ki ga spletni brskalnik shrani na računalniku ali drugi elektronski napravi za možnost nadaljnje uporabe. Gre za informacije, ki se ob obisku posamezne spletne strani shranijo na posameznikov računalnik in so ob ponovnem obisku iste strani uporabljene za prepoznavanje, sledenje in zbiranje specifičnih informacij o internetnih uporabnikih, kot so npr. preference do določenih strani/vsebin ali nakupovalne navade na spletu.

Vrste piškotkov:

Poznamo več vrst piškotkov:

Začasni ali sejni piškotki obstanejo od trenutka, ko uporabnik odpre brskalnik, pa do trenutka, ko sejo konča. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, na primer elementov v nakupovalnem vozičku, za večjo varnost pri spletnem bančništvu itd.

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo shranjeni več dni, mesecev ali celo let po tem, ko uporabnik zapre brskalnik in zaključi sejo. Spletna mesta jih uporabljajo npr. za shranjevanje informacij o registraciji, nastavitvah jezika strani itd., pa tudi za grajenje profilov uporabnikov in analiziranje prometa.

Lastni piškotki so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

Drugi piškotki izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spletni strani ali merijo promet). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih iz različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih izdelkov. Taki piškotki predstavljajo večji poseg v zasebnost uporabnika.
Privolitev uporabe

Evropska unija je sprejela spremembo direktive 2002/58/ES, ki uporabniku daje moč, da o piškotkih sam odloča. S tem mora upravljalec spletne strani pridobiti dovoljenje uporabnika, če želi uporabljati piškotke. V slovensko zakonodajo je to ureditev prinesla leta 2012 sprejeta sprememba zakona o elektronskih komunikacijah, uporabljati pa se je ureditev začela 15. junija 2013.

Partnerstvo za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje

VOŠČILO KONZORCIJA OB PRIHAJAJOČEM NOVEM LETU 2018

 

 

Konzorcij je prostovoljno, nepridobitno združenje fizičnih in pravnih oseb (članov), ki so se povezale z namenom zaščite in ohranjanja veščin suhozidne gradnje značilne za matični kras, izmenjavo izkušenj, znanj in strokovnih informacij s tega področja ter ozaveščanje širše javnosti o dediščini kraškega suhega zidu in njenem pomenu. Deluje na čezmejnem območju Krasa, vključeni so vrtci in šole in drugi.
Vrtec se je v šolskem letu 2014/2015 odzval povabilu (s strani Parka Škocjanske jame), da bi se kot član oziroma partner pridružili na novo ustanovljenemu konzorciju, katerega namen je ohranitev in popularizacija kraške suhozidne gradnje. Vrtec Sežana je torej eden od njegovih članov. V okviru konzorcija deluje več delavnih skupin, naš vrtec deluje v delovni skupini: Informiranje in ozaveščanje javnosti.


Koordinator: Anja Kristan.

 

   VELIK LOGO

V šolskem letu 2013/2014 smo se udeležili izobraževanja SENZIBILIZACIJA, Občutenje in doživljanje- celostno učenje skozi dediščino (izvajalka Karin Lavin). Metode dela celostnega učenja, občutenja in raziskovanja dediščine so vzgojiteljice predstavljala na strokovnih aktivih in na Dnevih evropske kulturne dediščine v Povirju (30.9.2014).

V okviru projekta »Kraški suhi zid: Lepota pokrajine in znanje prednikov za prihodnost« je v šolskem letu 2015/2016 v sodelovanju s konzorcijem potekalo izobraževanje za strokovne delavke v okviru katerega so vzgojiteljice osnovale vaje senzibilizacije, ki so jih predstavile 1. 10. 2016 na vseslovenski otvoritvi kampanije Evropskih dnevov kulturne dediščine v Štanjelu. Z opisom vaj so vzgojiteljice obenem soustvarile brošuro z naslovom »Suhi zidovi Krasa: celostno učenje iz dediščine«, ki je prvi priročnik na temo senzibilizacije otrok za suhozidno gradnjo v Sloveniji.

V šolskem letu 2016/2017 je Vrtec Sežana sodeloval pri etnološkem natečaju »Zgodbe suhega zidu in kamna«, v okviru katerega so otroci prisluhnili pripovedim odraslih in jih upodobili na risbicah. Za nagrado so prejeli unikatno potiskane majice, ki so jih izdelali dijaki 3. letnika aranžerskega tehnika Srednješolskega centra Srečka Kosovela Sežana.

Naše vzgojiteljice so se obenem z veseljem odzvale povabilu v okviru predstavitve konzorcija na Festivalu kamna v Pliskovici, 18. 6. 2017, kjer so sodelovale z zelo dobro sprejeto delavnico »Živali in rastline suhega zidu«.

V nadaljevanju objavljamo rezultate našega dosedanjega dela in nekaj fotografij:

Utrinek programa Senzibilizacija 2013_2014

Zgodbe kraškega zidu in kamna

PARTNERSTVO KRASKE SUHOZIDNE GRADNJE

Lepota pokrajine in znanje prednikov za prihodnost

Lepota pokrajine in znanje prednikov za prihodnost 2016

SUHI ZID_prispevek iz prakse VRTEC LEHTE šolsko leto 2015_2016

SUHI ZID_prispevek iz prakse VRTEC POVIR šolsko leto 2015_2016

Ohranjanje naravne in kulturne dediščine v Vrtcu Sežana (v sodelovanju s parkom Škocjanske jame) 2013-2017

Suhi zidovi Krasa: celostno učenje iz dediščine

Zahvala

Festival kamna

Koordinator: Anja Kristan