Obisk medicinskih sester

Skupina »Sončki« je v letošnjem letu vključena v projekt Zdravje v vrtcu.

V sklopu projekta smo se v skupini veliko pogovarjali o zdravem načinu življenja ter o ohranjanju ter krepitvi zdravja.
V skupini smo gostili medicinsko sestro Ano Furlan, ki nam je ob prvem obisku predstavila raznoliko prehrano. Hrano smo najprej razvrščali po vrsti: sadje, zelenjava, mleko in mlečni izdelki, žita in žitni izdelki, meso, ribe ali jajca. Nato smo se o zdravi prehrani tudi pogovorili. Za konec nam je medicinska sestra je razdelila delovne liste in nam dala nalogo, da vsak otrok na krožnik nariše zdrav obrok. Otroci so nalogo z veseljem sprejeli in se pri risanju zelo potrudili.

Pri drugem obisku se je medicinska sestra Ana z nami pogovarjala o higieni: kako se pravilno umivamo in zakaj. Poučila nas je tudi kako si pravilno obrišemo nos z robčkom in kako pravilno kašljamo in kihamo v pregib roke. V manjših skupinah je otrokom predstavila pravilno tehniko umivanja rok, medtem pa so ostali v igralnici umivali dojenčka.

Sledil je obisk medicinske sestre Aleše Birsa, ki je otrokom prek slikanice Majavi zobki (I. Radunz) in zgodbe Zobomiška (M. Grahek) predstavila, kako pomembno je, da si zobe temeljito umivajo vsak dan, zjutraj in zvečer. Ta dan, ko nas je obiskala medicinska sestra Aleša, so otroci od doma prinesli svojo zobno ščetko. Skupaj z Alešo so se v umivalnici pogovorili o pravilni tehniki umivanja zob in to tudi s svojimi ščetkami preizkusili.

Medicinska sestra Ana nas je obiskala še tretjič. Tokrat je s seboj prinesla zdravniško torbo in nam predstavila pripomočke, ki jih zdravniki uporabljajo pri svojem delu. Otrokom so bili pripomočki zelo zanimivi: medicinska sestra je otrokom izmerila pritisk, poslušala srce, povila nekatere dele telesa, ipd.

Sklop smo zaključili z obiskom Zdravstvenega doma Divača. Tam sta nas medicinski sestri Ana in Aleša najprej predstavili medicinski sestri Tjaši Emeršič, ki je otroke sprejela in jim razkazala prostore zdravstvenega doma ter nekatere pripomočke, ki jih uporablja pri svojem delu. Razkazala nam je tudi ordinacijo, v kateri nas je sprejela zdravnica Vlasta Počkaj. Zdravnica je otrokom opisala, kako poteka pregled pri zdravniku.
Sledil je ogled zobozdravstvene ambulante. Tam sta nas sprejeli zobozdravnica Nina Kraševec in asistentka Tatjana Kocjan. Otrokom sta razkazali prostor in jih povabili na stol. Skoraj vsi otroci so se opogumili in sedli na stol, čisto vsi pa so si za pogum zaslužili medaljo v obliki zobka.

Otroci so z obiski dobili veliko novih spoznanj kako lahko sami skrbijo za svoje zdravje, predvsem pa spoznali, da jih ob prihodu v zdravstveni dom tam čaka prijetno osebje, ki jim je pripravljeno pomagati.

Za enoto Divača: Anika Perhavec