Kako se počutiš? Dobro

je ponavadi odgovor na tako vprašanje.

Da se pa počutimo dobro in da smo zdravi vpliva veliko dejavnikov. Zato smo se skupaj z otroci odločili, da bomo raziskovali človeško telo.
Med tem, ko smo se opazovali smo že opazili razlike. Barvo oči, las, velikosti, spola.
Razvrščanje je bilo zelo zanimivo in zabavno, saj smo ugotovili, da je dečkov več kot deklic, da je rjavookih več kot modrookih in zelenookih, da imajo deklice v večini dolge lase. Ugotovitve smo zabeležili v stolpčni prikaz in potrdili rezultate.
Dele telesa smo usvajali z FAM elementarnima skupinskima igrama Deli telesa in Aktivni listi. Z zavezanimi očmi smo se v parih sprehodili skozi poligon. Izvajali smo Fit minute med prosto igro in na prostem. Veliko smo se igrali v gozdu in na bližnjem travniku,
kjer smo zaplesali različne rajalne igre, se lovili in se sproščali ob zvokih vetra in ptičjega petja. Hodili po lužah. Rojstne dneve smo praznovali tako, da smo si pripravili igralnico plezalnico. Izkoristili smo vabilo Poskokca in uživali v gibalni abecedi v parih.
Okušali, tipali, vohali smo različno sadje in zelenjavo. Otroci so si pripravili sadna nabodala po lastni izbiri. Lokalna kmetica nam je postregla s korenjem, ki smo ga z veseljem pojedli kar med potjo v vrtec. Vsak otrok si je pripravil plakat z zdravo in nezdravo prehrano. Ponovili smo tudi pomen pitja vode - hidracije, ki ga že vrabci čivkajo.
Z glasbeno didaktično igro Sledi zvoku smo preizkušali naš sluh in ugotovili, da vsi zelo dobro slišimo.
Obrisali smo silhueto Eve in Aljoše ter jim narisali zunanje in notranje dele telesa.
Otroci so sestavljali dele telesa iz sestavljank, modelov, sličic in risbic.Tudi kotiček zdravnik ni manjkal.
Poleg gibanja, zdrave prehrane je za dobro počutje potrebna tudi higiena telesa.
Bolj natančno smo se posvetili higieni rok. Preko deklamacije Deset prstkov in poučnega filma Čiste roke za zdrave otroke smo postopno osvojili pravilno tehniko umivanja rok. Poskrbeli smo tudi za piktograme v kopalnici. Na obisk smo povabili Jakovo mamo Tino, ki je medicinska sestra, da nam je razložila tudi pomen umivanja rok in preverila pri vsakemu posebej, če si prav umiva roke. Več o pravilnem ščetkanju zob nam je predstavila medicinska sestra Aleša Birsa.
Prišli smo do zaključka, da če bomo lepo skrbeli za naše telo – z veliko gibanja, pravilnega vnosa zdrave prehrane in tekočine, higiene, dovolj počitka in sprostitvenih dejavnosti je to pravi recept, da se počutimo dobro.

Za enoto Lokev: Branka in Saša