Jesen v barvah

Strokovne delavke smo za otroke v enoti Lehte v jeseni pripravile zanimive in barvite dejavnosti.

Na prvi jesenski dan nas je obiskalo veliko Rdeče jabolko, ki nam je prineslo polno košaro jesenskih dobrot: šipek, drnulje, rdeče jabolko, rdečo peso, paradižnik in naravno barvo iz rdeče pese,s katero smo slikali. Iz košare sta skočila tudi ježek in miška, ki sta si v pravljici razdelila jabolko. Razveselilo nas je tudi z deklamacijo Jabolko rdeče hej… Za malico smo dobili jabolka, za kosilo pa smo  rdečo peso. Dejavnost sta pripravili Mojca in Erna.
Teden dni kasneje smo prisluhnili glasbeni pravljici o Hruški debeluški, ki nam jo je ob jesenski sceni predstavila Darija. Pesem smo skupaj večkrat zapeli in jo skoraj že znamo. Posladkali smo se z dobrimi hruškami.
Ob tednu otroka smo prisluhnili inštrumentalnim skladbam različnih izvajalcev, ki sta jih pripravili Jelka in Zmaga. Ob glasbi smo se igrali, plesali, risali, slikali, jo poslušali ob počitku in se o njej pogovarjali.
Naslednji teden pa smo se učili »čarati«. S čarobnimi besedami čira čara, abra kadabra bum smo iz rumene in rdeče barve začarali oranžno. Iz dveh rutic s čarobnimi besedami čira čara hokus pokus bum oranžno baretko. S pomočjo čarobnih besed čira čara sim salabim iz rdečega jabolka in rumene hruške pa oranžno pomarančo. Nato je vsak otrok začaral svojo oranžno barvo, jo odnesel domov in skupaj s starši doma ustvarjal. V nekaterih oddelkih so jih otroci  prinesli pokazat v vrtec.
Z različnimi dejavnostmi smo pri otrocih razvijali in spodbujali čutno doživljanje, s plesom pa občutenje telesa in tako otrokom nudili spodbudno učno okolje.

Za enoto Lehte: Mirjam Štrukelj