Zdrava prehrana

Pričeli smo z ugankami o hrani. Na tak način sem otroke spodbudila k razmišljanju o zdravi hrani. Z otroki smo spoznali sadje in zelenjavo, razvrščali smo jo z lepljenjem na plakate. Otroci so strigli ter lepili, poljubni del dneva. Stekla je tudi beseda o obliki, velikosti, okusu ter obliki sadeža. Izdelali smo prehransko piramido. Povedali kaj je zdravo in kaj ne.


Vsakodnevno smo pri kosilu povedali kaj jemo, kje raste določena zelenjava, kaj najprej z njo naredimo. Otroci so se seznanili s tem, da je treba sadje vedno pred zaužitjem umiti, ter določeno sadje tudi olupiti. Otroke sva spodbujali, da so res poskusili vso zelenjavo pri kosilu ter se o njej pogovarjali. Tudi o sadju pri dopoldanski in popoldanski malici.
Obiskala nas je dietetičarka. Z njo smo razvrščali hrano. Povedala je veliko o pomembnosti zmernega vnosa vsake prehrane.


Spoznali smo deklamacijo; Jabolko. Razvrščali smo sadje po barvi. Otroci so imeli nalogo prinašanje različne vrste sadja ali zelenjave v vrtec; pri tem smo vključili, tip, vonj ter okus. Otrokom sem izdelala tudi »čarobno škatlo« v katero so vstavili roko ter tipali, kateri sadež je v notranjosti. Igrali smo se družabne igre s sadjem. Tudi igro »Sadni spomin«. Z otroki smo na sprehodih opazovali kje rastejo sadje in zelenjava, obiskali smo tržnico ter tam poklepetali s prodajalko, ki nam je podrobno predstavila lokalno sadje in zelenjavo.
Otroci so listali knjige o sadju in zelenjavi ter tudi o drugi hrani. Izdelali smo limonado in pomarančni sok. Otroci so sami oželi citruse. Z otroki smo izdelali tudi izdelke; trganka- sadje, sestavljanka – zelenjava, ki so si jo izbrali ter ob njej nekaj povedali. Z otroki smo plesali ples; Lubenica.
Strokovne delavke smo izvedle tudi lutkovno igro za otroke; Ježek in hruška. Obiskala nas je gospa Jesen, ki je prinesla v igralnico košaro sadja in spodbudila otroke k zdravemu uživanju hrane.
S skupino smo si ogledali v gledališču Sežana predstavo; Motovilka.


Nives Demark