Moje telo in higiena


V uvodu smo povabili medicinsko sestro, ki je povedala nekaj o higieni rok, prikazala nam je kako se roke pravilno umiva, koliko časa, kje je treba posebno dobro umiti roke. Prikazala je tudi umivanje dojenčka; igrača, katerega so otroci kasneje sami umivali. Otroci so se igrali igre vlog; mama/oče in dojenčka.

Pogovarjali smo se o svojem telesu, kako rastemo, zakaj so možgani pomembni, o kosteh, mišicah… Na zidove sem otrokom prilepila poučne fotografije o mišicah, koži, čutilih, o našem nastanku…

Otrokom sem tudi razložila pomen umivanja celega telesa. V sklopu telesa smo spoznali tudi dele našega telesa. Igrali smo se igro; Hitro se dotakni »določenega dela telesa«. Povedali smo, da je higiena pomembna za zdravje vsakega posebej, dotaknili smo se teme o boleznih, ki lahko nastanejo zaradi nečistoče ter se igrali igre vlog; zdravnik. Spoznali smo deklamacijo; Pedenjped.

Prebrali smo tudi zgodbo; Juri Muri v Afriki. Primerjali smo našo kulturo in higienske navade z različnimi predeli sveta, kjer so razmere drugačne. Dotaknili smo se tudi revščine, ki je po svetu in tega kako se nekje otroci ne umivajo, nimajo čiste vode ter ne morejo umivati zob.
Seznanila sem jih tudi z zobno higieno.

Z otroki smo prebrali pravljici z naslovom Zobovilka in Pripoved zobne vile.


Nives Demark