Žogica Nogica na potepu

V letošnjem letu je naša skupina za sodelovanje pri projektu SKUM izbrala ga. Polono Prosen, umetnico iz področja književne umetnosti.

Po pogovoru z njo smo prišli na idejo, da bi našo lutko, žogico Nogico, lahko uporabili pri projektu. Dogovorili smo se, da bomo najprej skupaj s starši zapisali zgodbo: Žogica Nogica na potepu. Zgodbico pa bi nato z njeno pomočjo uprizorili. Uprizorjeno zgodbo bi posneli in na srečanju pokazali staršem.
Začetek projekta je potekal tako kot smo se z umetnico dogovorili. Vsak vikend je en otrok iz skupine odnesel lutko žogico Nogico domov. Poleg Žogice je bila v nahrbtniku tudi mapa z začetkom zgodbe, ki sva jo zapisali midve s sodelavko. Kaj vse se ji je zgodilo, pa so zapisali starši in dodali eno ali več fotografij.
Tako je žogica Nogica v zgodbi srečala račke, ki so gagale, vozila se je s kolesom, plavala v morju, jezeru, poslušala koncert, bila na pustovanju, poslušala pravljico, pela pesmice, šla na sprehod…
Odzivi otrok so bili zelo presenetljivi, z navdušenjem so odnesli žogico v nahrbtniku domov, še z večjim navdušenjem in zelo ponosno so jo prinesli v vrtec in hiteli kazati fotografije, ki so prikazovale kaj se je žogici zgodilo pri njih doma. Tudi odziv staršev je bil zelo pozitiven. Takoj so bili pripravljeni sodelovati in se zelo potrudili pri zapisovanju zgodb. Ko je bila zgodbica končana sva se z ga. Polono dogovorili za prvo srečanje, ki naj bi bilo izvedeno 16. marca 2020. Takrat smo zaradi nastale situacije z virusom, žal morali srečanje odpovedati.
Tako naš projekt letos ni bil izpeljan tako kot smo načrtovali. Kljub temu pa je nastala čudovita zgodba. Za konec projekta smo za starše pripravili razstavo zgodbe in fotografij ter izdelali knjigo.

Za enoto Štanjel, Mateja Bežek Kosmač in Denis Lemut